Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 20 perc, bruttó 40 perc

Alapanyagok:

  • egy átlag sütőlapnyi leveles tészta (kb. 20 dkg)
  • 4 evőkanál porcukor

  • 2,5 dl tej
  • 5 tojás sárgája
  • egy teáskanál étkezési keményítő
  • 10 dkg cukor
  • 1 rúd vanília
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 dl tejszín

A leveles tésztát kb 2 milliméteres lappá nyújtom, sütőpapíros tepsire teszem és megszórom 2 evőkanál porcukorral. Ráhelyezek egy, a tepsi méreteivel megyegyező rácsot vagy tepsit és 180 fokon 10 percig sütöm. Kiveszem, leveszem a fedőtepsit, sütőpapírt helyezek rá és ráfordítom a tésztalapot, hogy az a fele legyen felül, ami eddig alul volt. Ezt is megszórom két evőkanál porcukorral, és további 10 percig sütöm úgy, hogy 5 perc után felveszem a hőmérsékletet 220 fokra. Az utolsó percekben nem mozdulok mellőle, mert eléghet. Ha borostyán-karamellszínű, akkor jó.

A krémhez előbb felmelegítem a tejet a vaníliarúddal és annak kikapart magjaival. Közben a tojások sárgáit felverem a cukorral, és a keményítőt is csomómentesre keverem benne. A meleg tejet vékony sugárban a tojásokhoz öntöm úgy, hogy közben habverővel folyamatosan keverem a keletkező krémet. Nagyon alacsony lángon kevergetve sűrűre főzöm, felforrni nem hagyom. Amikor besűrűsödött, folyamatos keverés közben egy külön tálba öntöm, és tovább keverem, míg langyosra nem hűlt, ekkor keverem bele a vajat is. A tejszínből kemény habot verek és a krémhez forgatom.

A tésztából egyenlő téglalapokat vágok, fejenként 3 darabot, és tálaláskor állítom össze a süteményt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!