Spenót mazsolával és fenyőmaggal
![Spenót mazsolával és fenyőmaggal, Váncsa](https://cdn.origo.hu/2023/12/jYSpToQgBs09ni5MtteMy8s1ltLEEaICrc5E1tweStg/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzc4Y2U0MzRlZjY3ZDRkZWY4MmYzZWNkMWZmY2NmMjUw.webp)
Elkészítési idő: nettó 15 perc, bruttó 25 perc
Alapanyagok:
Megmosom a spenótot, majd lábosba rakom a nedves leveleket, és további víz vagy bárminemű zsiradék hozzáadása nélkül közepes tűzön, fedő alatt öt percig párolom. Szűrőbe rakva egy kanál hátával kinyomkodom, valamelyest összevagdalom.
A szétnyomott (ellapított) fokhagymagerezdet az olajon aranysárgára pirítom, majd kidobom. Beleszórom a serpenyőbe a fenyőmagot és az előzőleg beáztatott, leszűrt és lecsöpögtetett mazsolát, közepes tűz fölött két percig kevergetem, aztán hozzáadom a spenótot, sózom és borsozom, párolom öt percig, és tálalom. Mángoldból is készíthető. Katalán étel, de különféle változatai Languedocban, Provence-ban, Liguriában, Lazióban Szicílián, sőt Görögországban is megtalálhatók.