Miből van?
Friss fűszerekből készül, a klasszikus alapváltozatban babérlevelet, kakukkfű- és petrezselyemszálakat fog össze egy póréhagymahéj.
Hogyan készül?
A fűszereket, hogy később könnyedén el lehessen távolítani az ételből, érdemes spárgával átkötni, vagy egy pórélevélbe csavarni és átkötni, esetleg vékony muszlinba csomagolni és így helyezni az ételbe, ahol a főzés végéig maradnak.
Minek van?
Ahogy találó magyar neve mutatja, ízesíteni. A zöldfűszerek friss aromája felülmúl minden szárított őrleményt vagy ízfokozós port. Elsősorban levesek, raguk, egytálételek, akár babos fogások, hallevesek ízesítésére használatos, de zöldségek főzővizébe is kipróbálhatják.
Ételtípusok, amelyekbe használhatnak ízesítőcsokrot:
Boeuf bourguignon
Coq au vin
Ököruszályleves
Cassoulet
Francia hagymaleves
Ossobucco