A tapa
Bár kifejezetten és bizonyíthatóan egyik területhez sem köthető eredete, de a tapa (többes száma: tapas) attól még vérbeli spanyol fogás. Eredete a középkorig nyúlik vissza, valószínűleg a pohárban felszolgált bort fedték le egy szelet kenyérrel vagy kenyérrel és szeletelt sonkával. A tapa ezerféle apró falat lehet, amit a mai napig a kirendelt ital mellé szolgálnak fel. Összefügg a kora esti (19-22), vacsora előtti falatozás, beszélgetés, társadalmi élet kultúrájával, amit a spanyolok igen bölcsen követnek.
Hasonlóan az egész ország területén elterjedtek a különböző sertés-töltelékáruk, chorizók (szegfűszeggel, fahéjjal fűszerezett fűszerpaprikás kolbász) és morcillák (szintén szegfűszeges véres hurka), és a spanyolok sem riadnak vissza, ha pacalt, sertésfület vagy bármilyen belsőséget kell fogyasztani.
Galicia
Az éghajlati és földrajzi adottságoknak köszönhetően, amelyek lehetővé teszik az állattenyésztést, növénytermesztést és a halászatot, itt a konyha erősen alapanyag-központú, és kifejezetten egyszerű fogásokra épül. Az ország többi részéhez képest magas páratartalom kedvezőtlenül hat az érleléssel tartósított termékek készítésére - például sonka - ezért itt inkább a sóban tartósítás jellemző.
Tipikus fogások, termékek:
Asztúria
A gasztronómiát itt a tengerpart és a Kantábriai-hegység határozza meg, ami általában szerencsés párosítás. Fontos az almatermesztés, ami itt maga után vonja a ciderkészítést. A hegyvidék völgyeiben tartott szarvasmarhák tejéből 42-féle helyi sajt készül, melyek közül három eredetvédett. Az édességek nagy szerepet kapnak ezen a területen, a tejberizs és a palacsinta (cukorral bekevert tésztával) népszerű, és máshol is ismert fogások.
Kantábria
A tenger és a folyók, tehát a tengeri halak és a pisztráng a jellegzetes alapanyagok ezen a területen. Az éves marhavásárt http://www.ferialdetorrelavega.com/ is itt tartják, és itt is népszerű desszert a tejberizs, tojással és vajjal dúsítva.
Baszkföld
Gasztronómiai szempontból a világ egyik kicsi közepe. Innen erednek a pintxók, ami a tapas helyi megfelelője és ez a föld is a tenger, a hegyvidék és a kellemes klíma következtében színes zöldség- és gyümölcstermesztés alapanyagaira építkezik. A tengeri halak közül is kiemelkedik a bacalao, a sózott tőkehal használata.
Navarra
A sertéstenyésztés közvetlen folyománya a rengetegféle chorizo, és van eredetvédett borjúhúsuk (Ternera de Navarra). A legjellemzőbb zöldség pedig a spárga, és mindenki megnyugtatására, ezen a vidéken is népszerű a tejberizs.
La Rioja
Az Ebro folyó határozza meg a kicsi terület földrajzát és gasztronómiáját. A terület (Rioja) több különleges és eredetvédett borral is rendelkezik.
Aragónia
Egy másik gazdag terület az Ebro vonzáskörzetében, ezért a terület mezőgazdasága, zöldség- és gyümölcstermesztése rendkívül gazdag.
Katalónia
A spanyol konyha egyik legismertebb vonulata ennek a hatalmas tartománynak a gasztronómiája. Jellemző a tengeri és a szárazföldi alapanyagok egy tányéron belüli keveredése (mar y montana). A tengeri halak közül itt sem hiányozhat a bacalao, és különösen népszerűek a tengeri herkentyűk. A katalán konyhát előszeretettel nevezik a tipikus mediterrán étrendnek, ami a rengeteg és változatos zöldség és az olívaolaj, mint szinte kizárólagos zsiradék használata miatt indokolt.
Itt található Ferran Adria elképesztő sikereket elért étterme, az El Bulli is.
Valencia
A rizs földje Spanyolországban, több száz éve termesztik ezen a vidéken, így talán senkit sem lep meg, hogy a paella is innen származik. Jelentős a narancs-, mandarin- és olívatermesztés is.
Murcia
A legjellemzőbb alapanyagaik a paradicsom és a paprika. Itt található a hatvanas-hetvenes évek meghatározó gasztronómiai központja, a Rincón de Pepe.
Kasztília és León
Igen, Don Quijote de La Mancha is innen származik, de nekünk pillanatnyilag sokkal érdekesebb a pikáns manchego sajt, ami szintén ennek a vidéknek szülötte. A helyi konyha kifejezetten egyszerű, a pásztorélet termékeiből építkezik. Előszeretettel és sokat használják a fokhagymát, a mandulát, és bár az ajo blanco és a gazpacho is elsősorban Andalúziához kötődnek, itt is jellemzőek.
Andalúzia
Ismét egy klasszikusan mediterránnak nevezett konyha sok zöldséggel, olívaolajjal, olívabogyóval és tengeri hallal. Az édességek területén az arab hatás érvényesül, sok mandulát, mézet és szárított gyümölcsöt használnak, és végre megérkeztünk a sonka területére.
Extremadura
Az ország legnehezebb konyhájaként nyilvántartott területen kiemelkedő a sertéstenyésztés, ezért rengetegféle töltelékárut készítenek, és a jamón ibérico területe ide is benyúlik.
Madrid
Madrid rendelkezik egy főváros minden előnyével, itt megtalálható minden termék az egész ország területéről. Ettől függetlenül rendelkezik saját jellegzetes fogásokkal, amelyek nagy része nehéz, olajban sütött finomság, és a világszerte imádott churros is innen terjedt el.
Az előző részek tartalmából: