Támogatjuk a morzsasütiket, mert nyári villámédességre kevés jobb ötletünk van. Gyümölcsös, gyors, se tehetség, se gyakorlat nem kell hozzá. Az viszont mégiscsak túlzás, hogy egészen apró különbségek miatt fél tucat nevet kelljen megtanulnunk.
Cobbler, slump, pandowdy, buckle, grunt, betty és crumble.
Cobbler
Egy réteg cukorral és keményítővel kikevert gyümölcs vékony linzertésztaréteggel befedve, majd így kisütve. A tetejét néha tejszínnel, tejföllel is bekenik. (A cikk végén, a crumble-linken megtalálja a tészta pontos receptjét) Sőt, ha friss gyümölcsöt kicsit összetörnek villával, megcukrozzák, és a tetejére kész vajaskekszet törnek, majd hagyják az alját kicsit összeázni a gyümölccsel, a tetejére pedig frissen felvert tejszínhabot kanalaznak, hát, az is egy cobbler, és elég jófajta.
Slump (vagy grunt)
A cukrozott, keményítővel kikevert gyümölcsréteget nem befedi a tészta, hanem kisebb gombócokat formázva belőle, azok sülés közben belesüllyednek, összeáznak a gyümölcsökkel, tetejük megpirul.
Buckle
Gyümölcsös piskóta, linzertészta reszelékkel a tetején megsütve.
Brown Betty
Története egészen 1864-ig nyúlik vissza, és lényegében egy almás crumble.
Pandowdy
Lényegében azonos a cobblerrel, de a sütési idő felénél a tésztakérget bevagdossák, lenyomkodják és a gyümölcs levével meglocsolva sütik készre. Dekonstruktív cobbler.
A morzsasütik alá nem muszáj keményítővel (esetleg darával) kikeverni a gyümölcsöt, de jobb állaga lesz, felveszi a gyümölcs magas nedvességtartalmát.
A legközismertebb morzsasütiről, a crumble-ről már külön cikket írtunk, amit itt olvashat.