Elkészítési idő: nettó 20 perc, bruttó 35 perc
Alapanyagok:
A francia pirítóshoz:
a ribizlimártáshoz:
Ribizliszezon idején reggelire vagy uzsonnára, kávé mellé való étel, egyszemélyes adag. Ha több személyre kívánjuk készíteni, vegyünk elő egy zsebszámológépet, és szorozzunk.
A tojást a tejjel, a tejszínnel, a porcukorral és a fahéjjal együtt fölverem, beleáztatom a kenyérszeleteket.
Serpenyőben felforrósítom a vajat – nem margarint és pláne nem nem olajat, hanem vajat –, a kenyérszeleteket oldalanként két-három percig pirítom benne, majd konyhai papírtörlőre szedem.
A mártáshoz a ribizlit a borral és a porcukorral összeturmixolom.
Tányérra rakom a pirítóst, körülöntöm ribizlimártással, megpakolom tejszínhabbal, teszek rá egy fürt ribizlit és egy mentaágat.
Illik hozzá a kelta délután nevű kávékülönlegesség: ír kávéhoz való pohárba fél deci Frangelico, egy-egy stampedli Kahlua és Bailey’s Irish Cream, forró, erős kávé, tejszínhab. Ez nem tartozik szorosan a recepthez, csak afféle bónusz.