A C-vitamin-nagyhatalom
Bagi László táplálkozásterapeuta a munkája során találkozott a homoktövissel, bár ő ezt nem akarta. Amerikában tanult módszere nem alkalmaz szintetikus vitamint vagy ásványi anyagot, ezt természetes forrásokból viteti be pácienseivel. Amerikában a természetes C-vitamin-pótlást - a terápia elsősorban búzafűre épít, de C-vitamin pont nincs benne elég - avokádóval oldják meg, mert az egy olyan gyümölcs, amely nem savasít - a magas C-vitamin-tartalom jellemzően savasító hatással párosul -, C-vitamin-tartalma mégis magas. Hazánkban azonban nem áll rendelkezésre megfelelő minőségben, mert csak kezelt vagy túl drága avokádót lehet kapni. Bagi ráadásul úgy gondolja, egy adott élőhely terményei jobban szolgálják a helyben élő pácienseket, jobban illenek a terápiába.
Így jött a homoktövis, ami hazánkban őshonos, bár elsősorban a tajgák jellegzetes növénye. Gyönyörű biokertjében pár száz tövet tart, amelyeket most szüretelnek. A narancs bogyók szuperségét többek között B1-, B2-, B6-vitamin-,ómega-7-, flavonoid- (azaz P-vitamin, erős antioxidáns és rákmegelőző hatású vegyületek) cink-, kalcium- és vastartalmuk biztosítja, de C-vitaminban a legerősebbek.
"10 dkg termésben 5000 mg C-vitamin van, ez az egyik legmagasabb C-vitamin-tartalmú növénnyé teszi, de nem mindegy, milyen fajta homoktövis bogyójáról beszélünk. Egy homoktövisfaj (Hippophae rhamnoides) létezik, de ennek már vannak különböző nemesített fajtái, pont mint több más flavonoidtartalmú növénynek - bodza, som, szeder - is. Ez az 5000 mg-os érték egy nemesített német fajtára igaz, az eredeti, orosz eredetű tövek esetében ez 800 mg körül van. Ezért sem mindegy, milyen tövet vásárol valaki akár magának, akár nagyüzemi termesztésre. Arról nem is beszélve, hogy ezt a különbséget a késztermékeken nem tüntetik fel" - mondja Bagi.
A C-vitamin és a hőkezelés
A másik - és nagyobb - gond a hő, ami, ahogy még az ovisok is fújják, nem kompatibilis a C-vitaminnal, ami 40 fok körül már károsodik. Ezt sok gyümölcslébe hőkezelés után visszapótolják, úgy lesznek multivitaminosak, nem maguktól.
Kötelező a hőkezelés?
"Az üzletekben forgalomba kerülő homoktövisleveket a tartósítás miatt sokszor hőkezelik. Kipróbáltuk, a magas C-vitamin-tartalom miatt a kezeletlen homoktövislé is eláll 2 hétig, ami hosszabb idő, mint sok más zöldség- vagy gyümölcslé esetében, de tovább ez se bírja. Mivel szeptemberben leszedjük, egyetlen lehetőség van a téli fogyasztásra, és az a bogyó fagyasztása, mert a fagyasztott és kiengedett bogyóból úgy 5-10%-os vitaminveszteséggel lehet levet készíteni" - tette hozzá.
A tájékozódás egyszerű, a rövid, pár hetes szavatosságú levek valószínűleg nem hőkezeltek. A másik, amit érdemes megfigyelni, hogy mennyi szárazanyag van a lében. Ez a termés magas olajtartalma miatt - amelyet ráadásul az értékes homoktövisolajért sokszor kinyernek belőle - mindig elválik a víztől, és kiül a tetejére. Ez minél több, annál értékesebb a levünk, annál több benne a kakaó, pontosabban a homoktövis. Ha csak 10-20% anyag lebeg benne, az egy hígított lé, természetesen az is fogyasztható, de ennek az árban tükröződnie kell. A pontos gyümölcstartalmat a címkén fel kell tüntetni, de a termék elnevezéséből is ki lehet következtetni.
Lé, nektár, velő a Magyar Élelmiszerkönyvben
C-vitamin-pótlásnál még arra érdemes figyelni, hogy ne egyszerre hajtsuk le a napi léadagunkat, hanem fokozatosan, kisebb adagokban.
A levele is szuper
A homoktövisnek nem csak a termése, a levele is értékes. Gasztronómiai szempontból nem különösebben (elrágtunk párat), cserébe májvédő és gyulladáscsökkentő hatású,fehérje-, E-vitamin-, béta-karotin és ásványianyag-tartalma is magas.
Aki nem rágcsálná, készíthet belőle teát.
C-vitamin-termesztés otthon
Bagi László régebben fengsujkerteket épített, és abból a szemszögből nem értette lelkesedésünket a tüskés bokrok iránt, de ha másnak is tetszene a növény: nem lesz nehéz dolga, és a három-négy éves cserjék már szép termést hoznak.
"Sokan összekeverik a tűztövissel, de annak mérgező a bogyója. Ez főleg azért gond, mert kertészetben is adtak már egyiket a másik helyett. A másik fontos dolog, hogy öt-hat nőnemű növényre kell egy hímivarú, különben nem lesz termés. Sokszor ezt sem veszik figyelembe az értékesítésben."
Bár a neve alapján sokan azt gondolják, hogy szárazságtűrő, ez nem igaz, a locsolást meghálálja, akkor sokkal többet terem. Nincsenek kártevői, így a biotermesztés viszonylag könnyen megvalósítható.
Otthoni felhasználásáról másik cikkünkben olvashat.