Kezdődik a D-vitamin paráztatás
![kacsák és libák, kacsa, liba, máj](https://cdn.origo.hu/2023/12/FOMHRVE3SdRy6hMz81l4kV44UC2J-U9dUvW31SrrLlQ/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2IzMmZjZGNlNzJjMDQxNjI5NTA1N2ZjNDVkMWRiZTE1.webp)
A közlemény szerint a klinika kutatócsoportja az idén áprilisban mérte fel a felnőtt lakosság D-vitamin szintjét. A kutatás nem, életkor és lakóhely szerint is reprezentatív, az első ilyen Magyarországon és a világon.
Az eredményeket szombaton bemutató, az egyesület és a klinika által szervezett konferencián Takács István docens, a kutatás irányítója a közlemény szerint elmondta: a vizsgálatokból kiderült, hogy a kora tavaszi hónapokban a magyar felnőtt lakosság átlagos D-vitamin-szintje 16 nanogramm/milliliter, ez körülbelül a fele a normál értéknek. A szakember szerint az adatok aláhúzzák az orvosszakmai szervezet ajánlását, amely szerint a D-vitamin pótlására feltétlenül szükség van az őszi-téli hónapokban.
A közleményben kitértek arra, hogy a D-vitamin egy létfontosságú hormon előanyaga, amely fontos szerepet játszik az egészséges sejtfejlődésben. Hiánya szív- és érrendszeri betegségeket, csontritkulást, az immunrendszer legyengülését, cukorbetegséget okozhat, de a tumoros, illetve vérképzőszervi betegségek kockázatát is fokozhatja.
Az ajánlást februárban emelték meg, ha pedig természetes D-vitamin forrást keres, egyen májat, elsősorban halmájat, ezek olaját, tojást és jó minőségű tejtermékeket.