Paradicsomos krémek kenyérre, hús mellé - zakuszka, adzsika, harissza - paradicsompüré és darabos, készre fűszerezett paradicsomszósz tésztára. És a szilvalekvár. Mivel a konyhámban a klasszikus befőzhető termékek közül ezek mennek, ezekkel számoltunk, ezek költségeit vetettük össze prémiumtermékek áraival.
A kezdőkészlet
Ha nincsenek a padláson, barátok padlásain, vagy saját gyűjtésből származó üvegek, akkor bizony drága lesz. A 450 milliliteresek fedővel 80-120 forint között mozognak. Csak egyszer kell őket megvenni, de feltétlenül számolják bele azt a 20-30 százalékos veszteséget, amit a lecsókat elkunyeráló, de az üveget soha vissza nem hozó átkozott tücsökbarátok okoznak.
Az üveggel úgy érdemes számolni - de ez nagyon megközelítő érték, mert a megvásárolt alapanyag nedvességtartalmától és az üvegbe kerülő végeredmény sűrűségétől is függ -, hogy 1 kg paradicsomból készült püré fél liternyi helyet foglal el az üvegben. A lényeg, hogy az alábbi számításoknál ez volt a mérvadó érték és halmazállapot. A szilva máshogy alakult, ott egy 550 milliliteres üvegbe 4 kg szilvából készült lekvár fért el.
A kezdőkészlet árába az üvegeket beleszámoltuk (100 forint értékben), mert a bolti termékkel együtt is megvásároljuk azokat.
Hungarocell-ládánál semmiben sem lehet jobban dunsztolni, halasnál kunyeráltam, tehát ingyen volt. Az este hat körül belehelyezett forró üvegek még reggel is melegek voltak, és nem kell takarókkal kínlódni, összekoszolni őket.
Egy turmixgép vagy botmixer feltétlenül szükséges a pürékhez, 10-12 ezer forint körül már lehet kapni használhatót.
A rezsi
A befőzés előtt és után megnéztem a gázórát, kiszámoltam a fogyasztást, majd azt leosztottam egy üvegre. Egy villanytűzhely más árat eredményezhet.
előtte: 00752,8
utána: 00753,7
Tíz darab 550 milliliteres üveg készült el ennyi gáz felhasználásával, ez üvegenként körülbelül 15 forint. Nagyobb lábosokkal ezt az értéket biztosan lehet javítani, de nincsenek már nagy lábosok a kicsi konyhákban.
Az alapanyag
Ahogy rossz borral se főzünk, íztelen paradicsommal sem érdemes kínlódni. Ha valaki nem fér hozzá olyan alapanyaghoz, ami egyszerűen finom, az egésznek semmi értelme, mert íztelen paradicsomból íztelen lesz a végeredmény is. Szinte kizárólag saját kertben és termelői piacokon lehet jó paradicsomot beszerezni, máshol nem, itt tartunk. Ezek drágák, de van értelme dolgozni velük.
Árak/kg:
paradicsom: 320 (lucullus), 980 Ft (koktél) - ezeket az árakat, mivel főleg ezeket (és bivalyszívet) használtam, átlagoltam: 650 forint
csilipaprika: 400 forint
padlizsán: 300 forint
paprika: 250 forint
hagyma: 350 forint
fokhagyma: 1400 forint
olívaolaj: 3500 forint/liter
alma: 200 forint
koriander: 190 forint/csokor
Logisztika, munkabér
A termékeket bringával szállítottuk, és munkabért sem számoltunk, mivel szabadidős tevékenységnek, hobbinak tekintjük a saját polcokat feltöltő befőzést.
Összegzés
Egy-egy 550 milliliteres üveg termék árát annak a minőségével úgy-ahogy összevethető minőségű (pontosabban a bolti legjavával) bolti termék árával hasonlítottuk össze. Már amiből egyáltalán találtunk versenyképes boltit, több esetben csak biót, vagy nagyon hasonló terméket. Az 550 milliliteres üvegekbe kb. 650 g készterméket töltöttünk, ehhez a töltőtömeghez képest válogattuk össze a boltiakat.
Az üzletekben természetesen kapható olcsó konzerváru, de mivel a házi eltevésnél a lehető legjobb minőséget céloztuk meg, ezekkel a minőségi összehasonlításnak nincs értelme. Viszont az árak összehasonlítása miatt összeszedtünk mindegyikből egy alsópolcos árat is, bár meg nem ennénk egyiket sem.
Zakuszka
házi: 100 (üveg) + 15 (energia) + 677 (alapanyag) = 792 Ft
bolti: Virágoskút bio csípős zakuszka (különlegesen finom, de nem bio zakuszkát vagy ajvárt nem találtunk) 340 g 870 Ft, tehát a mi üvegünknek megfelelő mennyiség = 1663 Ft
olcsó ár: 550 grammos, inkább csak érdektelen, de nem rossz minőségű ajvárt lehet kapni 699 forintért = 826 Ft
Natúr paradicsompüré
házi: 100 (üveg) + 15 (energia) + 980 (alapanyag) = 650 Ft
bolti: De Cecco rusztikus paradicsompüré 700 g = 599 Ft
olcsó: sózott papírdobozos püré (500 g): 165 Ft = 214 Ft
Szilvalekvár
házi: 100 (üveg) + 15 (energia) + 600 (alapanyag) = 715 Ft
Ez a terület remekül le van fedve az üzletekben, a Hungaro Jam szilvalekvárjából (szintén cukormentes, és nagyon finom termék) a 350 grammos üveg 1210 forint = 2247 Ft.
olcsó ár: nem cukrozott, de tartósítószerrel kezelt szilvalekvár 400 g = 869 Ft = 1194 Ft
Kész paradicsomszósz tésztára
házi: 100 (üveg) + 15 (energia) + 590 (alapanyag) = 705 Ft
bolti: Don Antonio hagyományos paradicsomszósz 500 g 1250 Ft = 1625 Ft
olcsó ár: módosított kukoricakeményítős bolognai mártásból 400 g 499 forintért jelenti az olcsót ebben a kategóriában = 810 Ft
Lecsó
házi: 100 (üveg) + 15 (energia) + 400 (alapanyag) = 515 Ft
bolti: Virágoskút cukkinis biolecsó 720 ml = 583 Ft
olcsó ár: cukrozott lecsót (680 g) 30%-os paprikatartalommal találtunk 289 forintért is
Adzsika
házi: 100 (üveg) + 15 (energia) + 886 (alapanyag) = 1001 Ft
Good Food adzsika 200 ml 1990 Ft, ami 2,75-dal szorozva (a mi üvegeink 550 milliliteresek) = 5472 Ft (juj)
nincs olcsó adzsika
Kinek éri meg?
Aki jó, pontosabban kiváló minőségű, finom élelmiszert szeret fogyasztani, neki jobban megéri eltenni, mint prémiumra költeni. Akinek jó az adalékanyagokkal, cukorral teli áru, inkább nézzen tévét befőzés helyett, bár egyes termékek esetében mindenkinek érdemes elgondolkodnia, hiszen az alapanyagárak szempontjából óriási hátránnyal induló, de logisztikán, profiton és humánerőforráson spóroló házi befőzés szorongatja, vagy lenyomja a nagyipart is, nem csak lekörözi a manufaktúrákat.
Csak a befőzést valakinek meg kell csinálni, és mi lesz addig a tévével, ugye.
A következő oldalon elolvashatja a recepteket.