"A célunk egyértelmű: meg kell szüntetnünk az éhezést" - mondta Tony Alonzi, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) európai és közép-ázsiai regionális képviselője az eseményen.
Pontosan ezért van szükség minél több fenntartható rendszer kiépítésére: azok ugyanis hatékonyak. "Minden csepp vízből, minden darab termőföldből, minden szemernyi műtrágyából és minden percnyi emberi munkából a legtöbb élelmiszert előállítva forrásokat lehet megtakarítani a jövőnek, és fenntarthatóbbá tehető a rendszer" - mondta Alonzi.
Az eseményen Poprády Géza, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára arról beszélt, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít az egészséges táplálkozás népszerűsítésére, a 2013-ban elindított Mintamenza programmal lehetőség nyílt arra, hogy a közétkeztetésben helyet kapjanak a helyben termelt, jó minőségű termékek.
Poprády megemlítette, hogy Magyarországon az élelmiszer-hulladék mennyisége meghaladja az évi 1,8 millió tonnát, a háztartások esetében az élelmiszer-hulladék egy főre vetített értéke körülbelül 40 kilogrammot tesz ki évente. Az élelmiszer-pazarlás a gazdasági veszteség mellett morálisan is elfogadhatatlan az éhezők és mélyszegénységben élők miatt, a tárca kiemelten kezeli az élelmiszer-pazarlás csökkentésének lehetőségét.
Térfy Anna, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület ügyvezető igazgatója elmondta: az idén nyolcadik alkalommal indítják el az adománykonvojt, amely 15 magyarországi vállalat felajánlásából 60 tonna, 50 millió forint értékű élelmiszer-adományt juttat el a következő hetekben civil szervezetek segítségével az ország ötezer rászoruló családja részére. A megmentett és szétosztott élelmiszer mennyisége az elmúlt évben ezer tonnára nőtt, értéke pedig meghaladja az egymilliárd forintot, ami 50 százalékkal több az előző évhez képest.