Minél magasabb kakaótartalmú csokoládét fogyaszt valaki, annál mélyebbre kell a zsebébe nyúlnia, ha a kakaóbab-termelők és a csokoládégyártók kénytelenek lesznek a rossz időjárás miatti terméscsökkenést áremeléssel kompenzálni.
Az elmúlt egy évben a kakaóvaj ára 70%-al, egy tábla tejcsokoládé előállítási ára pedig 25%-al emelkedett – idézi a Brit kereskedelmi magazint, a The Grocert az ABC.
Ezzel négyéves csúcson van mindkét termék, aminek a levét a fogyasztók fogják meginni. Nem feltétlenül áremelkedés formájában, bár az sem kizárt. Laurent Pipitone, a Nemzetközi Kakaószövetség vezetője elmondta, hogy az iparág résztvevői általában háromféleképpen szokták a fogyasztóra terhelni a hosszabb veszteséges időszakok eredményét, és ezek közül a kiskereskedelmi áremelés a legutolsó – azzal ugyanis könnyen elijeszthetik a vásárlókat.
A gyártók szívesebben csökkentik a termékek kakaótartalmát, vagy az adagok méretét – feltehetően most is ezekhez az eszközökhoz fognak nyúlni. Az étcsokoládé rajongói viszont ne reménykedjenek, őket nemcsak azért fogja inkább sújtani az áremelés, mert a magas kakaótartalom eleve nagyobb gyártási költséget eredményez, hanem azért is, mert az igazán jó minőségű fekete csokoládékat általában olyan kis manufaktúrák gyártják, amelyek – a nagy iparági szereplőkkel szemben – kénytelenek a fogyasztóra a hárítani a megnövekedett költségeket.