Téli fagyit általában a boltok pénztárjai előtti polcokon, vagy régebben az utasellátókban lehetett megtalálni fillérekért, egyszerű celofáncsomagolásban. Boltban már egy ideje nem veszek ilyesmit, mondjuk sose vettem, azt az egyet is kaptam. Kár volt a tapadós krémért és az íztelen tölcsérért.
Pedig lehetne jó is, mondjuk ezt egy iparilag előállított, hűtés nélkül is hosszú eltarthatósági idővel rendelkező krémmel töltött tölcsérnél nehéz megoldani, nem is tudják megoldani.
A téli fagyi egyszerűen a cukrászdák vitrinjeibe (ahol frissen készítik el, ami napközben elfogy, így nem kell attól tartani, hogy a krém eláztatja a tölcsért, megszottyosodik, sőt akár megromlik a termék), mint a boltok szobahőmérsékleten lévő polcaira való. Persze, milyen vicces, hogy fagyi, de nem kell hűteni, haha, de ez magával vonja a különböző tartósító eljárásokat, ami már sokkal kevésbé szórakoztató.
A halványbarna, csokoládét soha, kakaót is alig látott krémmel töltött tölcsér pedig lehetne izgalmas édesség is: az olaszoknál gianduiával (ez lényegében praliné), mogyoróval ízesített tölcséreket is találni, ezt pedig otthon is könnyen lehet reprodukálni.
Téli fagyi házilag
Tölcsért nagyobb hipermarketekben, delikátüzletekben találnak, érdemes a jobb minőségűt választani, mert a tölcsér roppanóssága és íze is meghatározó a tömény krém mellett. A tölteléket a fent említett módon mogyoróval, pisztáciával, mandulával ízesíthetik, de pár csepp málna, meggy vagy szilvapárlat is feldobja.
Elkészítési idő: nettó 20 perc, bruttó 2 óra
Alapanyagok:
A tejszínt felforralom és ráöntöm a tej- és étcsokoládéra. Szép simára keverem, és 90 percre a hűtőbe teszem, vagy addig, amíg megdermed.
Egy nagy tálba teszem, és robotgéppel habosítani kezdem. Legalább 10 percig tart, amíg elveszíti a lágyságát, és egy könnyen formázható, habos krémet kapok. Ilyenkor lehet hozzákeverni az ízesítő anyagokat, de önmagában is finom. Habzsákba lapátolom és megtöltöm a tölcséreket.
A bevonáshoz a csokoládét gőz felett megolvasztom, belemártom a tölcsérek száját, majd a fagyikat pohárba állítva hagyom megdermedni.