Mamai elmondás szerint -ahogy a neve is mutatja- lakodalmakra készített, kifejezetten ünnepi sütemény Zalából. Mivel rendkívül munkás, és a végeredmény nagyon mutatós, ezt az eredettörténetet nyugodtan el tudjuk fogadni.
A recept:
Elkészítési idő: 2 óra
Alapanyagok:
A tészta:
Hideg alapanyagokkal dolgozok. A lisztet elkeverem a sütőporral. A többi alapanyagot összegyúrom, majd alaposan összedolgozom a liszttel.
A tésztából félgömböket formázok (fagyikanállal a legegyszerűbb) és fél órára a hűtőbe rakom őket pihenni. Előmelegítem a sütőt 180 fokra.
A hideg gombócokat 180 fokon megsütöm.
Kiveszem a sütőből, még melegen kikaparom a belsejüket. A kikapart tésztát ledarálom, és az alábbiakkal keverem össze:
A kivájt félgömböket púposra töltöm, és párba ragasztom őket. Pirosra festem (céklalével festettünk), és egy ecset segítségével, a maradék, enyhén elkavart tojásfehérjével bevonom őket és rögtön kristálycukorba forgatom.
Mama örökzöld puszpángleveleket szúrt bele, amiket én szedtem a ház előtt. Az most elmaradt.