Vágólapra másolva!
Somogyi és zalai nagyszülőkkel teljesen természetes, hogy gyerekkorom -és életem- csúcssüteménye a lakodalmas barack. Pontosabban vasárnapi barack, mert annál sokkal sűrűbben könyörögtem ki a mamától, hogy lakodalminak nevezzük.
Vágólapra másolva!

Mamai elmondás szerint -ahogy a neve is mutatja- lakodalmakra készített, kifejezetten ünnepi sütemény Zalából. Mivel rendkívül munkás, és a végeredmény nagyon mutatós, ezt az eredettörténetet nyugodtan el tudjuk fogadni.

Lakodalmas barack Forrás: Táfelspicc

A recept:

Elkészítési idő: 2 óra
Alapanyagok:

A tészta:

  • 30 dkg cukor
  • 20 dkg zsír
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tej
  • 75 dkg liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag sütőpor

Hideg alapanyagokkal dolgozok. A lisztet elkeverem a sütőporral. A többi alapanyagot összegyúrom, majd alaposan összedolgozom a liszttel.

A tésztából félgömböket formázok (fagyikanállal a legegyszerűbb) és fél órára a hűtőbe rakom őket pihenni. Előmelegítem a sütőt 180 fokra.

A hideg gombócokat 180 fokon megsütöm.

Kiveszem a sütőből, még melegen kikaparom a belsejüket. A kikapart tésztát ledarálom, és az alábbiakkal keverem össze:

  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg kakaópor
  • 1 dl rum
  • 10 dkg darált dió

A kivájt félgömböket púposra töltöm, és párba ragasztom őket. Pirosra festem (céklalével festettünk), és egy ecset segítségével, a maradék, enyhén elkavart tojásfehérjével bevonom őket és rögtön kristálycukorba forgatom.

Mama örökzöld puszpángleveleket szúrt bele, amiket én szedtem a ház előtt. Az most elmaradt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!