A cseh/szlovák eredetű gőzölt kenyérke könnyű, buborékos tésztájával szinte eleve azért születhetett, hogy mindenféle húsok szaftját, levét, vadasok és fűszeres ételek mártását magába szívja. A knédli készülhet a zsemlegombóchoz hasonlóan, amelyet gőzölővel (lényegében szita) főznek meg, de létezik burgonyás, túrós, szilvalekvárral töltött változata is.
Knédli
Elkészítési idő: nettó 20 perc, bruttó 1,5 óra
Alapanyagok (2 főre):
Az összes alapanyagot egy tálba mérem, majd kézzel egynemű, lágy tésztát dagasztok belőle, ez legalább tíz perc, meg kell vele dolgozni, hogy igazán jó legyen. A zsemlés változatba a fenti hozzávalókon túl egy darab, pirított-kockázott zsemlét forgatok. A tésztát vékonyan bekenem olajjal vagy olvasztott vajjal, majd meleg (35 fokos) helyen egy órán át kelesztem letakarva.
Lefedve, nagy lángon, 15 percig fedő alatt gőzölöm. Közben nem emelgetem a fedőt.
Ha kész, leveszem a fedőt, óvatosan kiemelem a knédliket. Amikor langyos, felszeletelem és azonnal tálalom.
Protip 1.: Érdemes dupla adaggal gőzölni, mert az elkészült knédliket felszeletelve lefagyasztom, így legközelebb csak 5 perc alatt átgőzölöm őket és kész a köret.
Protip 2.: A tésztát megtölthetik szilvalekvárral, felezett sárgabarackkal, eperrel, bármivel, majd a fenti módon készítsék el a gombócokat, zseniális édesség. Fontos, hogy a gombócokat jól összecsípjék, hogy a töltelék ne szökjön ki. Olvasztott vajjal, porcukorral, darált dióval vagy mákkal a legjobb.
Sőt, keverhetnek bele medvehagymát is. Komolyan.