Őznyelvet cukrászdában még sosem láttam, rendes xyz-generációsként csak az interneten találkoztunk. Egy kolléga kérdezte egyszer, nem tudom-e, melyik az a sütemény, ami leveles tésztából van, és csokoládé van a közepén, évek óta nem látott vagy evett ilyet. Medvetalp? Az más. Valamilyen papucs? Az még lehet. A Tátra-csúcs kapcsán futottam bele, majd jött a felfedezés: ez lesz az.
Az őznyelv alapja leveles tészta, amelyet csokoládékrémmel vagy főzött csokoládé-, esetleg vaníliapudinggal töltenek. Sütés során a tésztát porcukorral karamellizálják, majd a ropogós ovális lapokat töltik meg. Nem kell vele sokat bajlódni, a krém is annyira egyszerű, mint egy kiskanál, ráadásul sokat lehet előre gyártani. Amikor megtöltjük krémmel, tényleg olyan, mintha egy őz dugná ki a nyelvét a lapok közül. És még cukiságokat sem kell levágni hozzá.
Őznyelv
Elkészítési idő: nettó 30 perc, bruttó 1,5 óra
Alapanyagok:
A krémmel kezdem: a tejszínt felforrósítom, ráöntöm az apróra tördelt csokoládéra, simára keverem, majd apránként hozzáadom a puha vajat. Félreteszem hűlni.
A tésztát porcukron fél centisre nyújtom, majd 5 centis kiszúróval korongokat szúrok belőle. Ezeket oválisra nyújtom, majd villával megszurkálom, és papírral bélelt tepsire teszem. 200 fokra előmelegített sütőben 7 perc alatt aranybarnára sütöm.
Amikor a tészta kihűlt, kettesével megtöltöm őket a csokoládékrémmel és kész. Ennyi. Azonnal megeszem az összeset egy pohár tejjel.