Ha vébé, akkor meccsnézés, ha pedig meccsnézés, akkor sörözés, borozás, fröccsözés. Az meg kívánja a kísérőt. Az alap a zsíros kenyér (jó sült zsírral, jó kenyérrel nem is nagyon kell más fröccs melllé), de ha valaki variálni akar, akkor is van pár jó választás. Az ételek összeválogatásánál szempont volt, hogy fél óránál többet semmiképpen ne kelljen a konyhában tölteni, a vébé nem a konfitálásról szól, hiába is vagyunk egyébként fekete öves, gómijót fejből recitáló gasztrobloggerek.
Csípős csirkeszárnyak - 20 perc
Vagy szép magyar kifejezésssel, buffalo wings. A szárnyakat megsütöm (ha előtte az ízületteknél szétvágom, gyorsabban sül) – 15 perc
Közben egy edényben kis mézet, tabascót, srirachát összeforralok. Ha a szárnyak megsültek, nagyobb tálba teszem őket, ráöntöm a szószt, lefedem, és összerázom. – 4 perc. A klasszikushoz kéksajtos-majonézes mártogatós jár, de arra most nincs idő, mert mindjárt elrúgják a kezdőt.
Hátránya: Ha jól csináljuk a szószt, akkor kulimászosak leszünk könyékig, úgyhogy egy kisebb társaságnak kell egy nagyobb guriga papírtörlő is.
Nachos - 20 perc (de ebben már benne van az is, hogy leszaladunk a sarki közértbe tortillacsipszért)
Vegyünk egy zsák tortillacsipszet, melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy nagy tepsibe terítsünk sütőpapírt. Terítsük ki rá a tortillacsipszzet. Reszeljünk le valamilyen keményebb sajtot (a klasszikus a cheddar), szórjuk meg egyenletesen a tepsiben levő csipszeket, és öt percre toljuk be a sütőbe.
Hátránya: Nagyon sokat lehet belőle megenni, és rosszul leszünk a végére.
Quesadilla - 5 perc
A kukoricatortillákat egy serpenyőbe rakom, közepes lángon megolvasztok rajtuk a vékonyra szelt sajtot (sima trappistát), félbehajtom őket és azon melegében rengeteg összetépett, friss korianderrel, lime-al és tetszőleges (csípős) salsával tálalom.
Hátránya: Hidegen nem jó, csak amíg a sajt olvadt
Húsgolyók - 30 perc
Darált marhát és sertéshúst egy kis fej apróra vágott hagymával, kisujjnyi reszelt gyömbérrel, tojással (fél kiló húsonként egy tojást számítok) összegyúrok. Tíz percig pihenni hagyom, közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. A húsból kis golyókat formázok, sütőpapírra teszem, és tíz perc alatt készre sütöm.
Hátránya: Nem tudunk róla.
Zöldség+mártogatós
Zöldségeket (répa, uborka, zellerszár) ujjnyi hasábokra vágok (10 perc, ha jó sokat akarok készíteni), fokhagymás joghurtba, vagy majonézbe mártogatom.
Hátránya: Nincs benne hús.
Tortillacsipsz + sajtszósz és/vagy guacamole -10 perc
Szögegyszerű megoldás, pár fokkal mégis jobb, mint a sima csipsz, és nem csak azért, mert a tortillacsipsz pár fokkal könnyebb. A legjobb és leggyorsabb megoldás, ha összedobunk mellé egy guacamolét, vagy nyomjuk is a bolti sajtszószba, aminél viszont jobb a házi.
Ami pedig így készül: 2 dkg vajat olvasztok, elkeverek benne egy evőkanál lisztet. Közepes lángon hevítve fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett öntöm fel 3 dl tejjel. Ebbe reszelek 10 dkg cheddar sajtot, amikor elolvadt, készen is van. Lehet ízesíteni cayenne borssal, vagy fokhagymával, zöldfűszerekkel.
Hátránya: Nincs hátránya.