Senkit sem ismerünk, aki ne szeretné a zöldbab főzeléket, ezért most megmutatjuk hogyan készül el az igazi, paleo és vegán és minden hülyeségtől mentes változata. Rántással, fokhagymával, zsíros tejjel és ecettel, hogy máshogy?
A zöldbab lehet sárga is, ez most ne zavarjon össze senkit sem, és a főzelék vaj-, és ceruzababból is készülhet, a lényeg, hogy most van szezon!
Egy nagyanyai változat:
1 kg zöldbab megmosva, végei lecsipkedve és 2-3 centis darabokra vágva (ollóval egyszerűbb elvégezni a műveletet)
1 evőkanál liszt (a teljes kiőrlésű zabliszt teltebb ízt ad neki, mint a finomított búza)
1 evőkanál vaj
1 evőkanál kiváló minőségű édes fűszerpaprika
5-6 gerezd fokhagyma finomra vágva
3/4-1 l zsíros tej
só
1-2 evőkanál finom 10%-os alma vagy fehérborecet
A lisztet és a fokhagymát a vajon aranybarnára pirítom, belekeverem a paprikát, beleforgatom a babot, és kevergetve fokozatosan felöntöm annyi tejjel, hogy a főzelék selymesen krémesa legyen. 10 percnél tovább fölösleges főzni, a bab maradjon egy kicsit roppanós.
Ecettel ízesítem.
Van, aki tejfölösen habarja, akkor a vajon pirított finomra vágott vöröshagyma (1 kis fej) alapra öntött, kevés vízben ressre főzött babba (1 kg) liszttel (2 evőkanál) simára kevert, 2 gerezd finomra vágott fokhagymával ízesített 2 dl tejföl kerül és pár percig rotyogtatva azzal sűrítik be.