A füstölt fűszerpaprika és a fokhagyma egészen komoly fegyvertények még egy húsevő konyhában is, vegában pláne. A fokhagyma minden levesbe, ételbe pontosan ugyanúgy használható, cserébe a saját aromáin túl beleviszi a fogásba a füstöt is, ami egy rizottó vagy aglio olio peperoncino spagetti, esetleg egy fokhagymakrémleves esetében teljesen új dimenzióba helyezik az ételt.
Hogyan?
A fokhagymát nyersen, egész fejben kell füstölni, a később ismertetett módszerrel, és 5 perc alacsony lángon hevítésre 20 perc füstben tartással füstöljék melegen. A végeredmény – mivel a füstben a hagyma kicsit megfő – kevésbé lesz karcosan csípős, így akár magában is élvezettel fogyasztható.
A füstölt paprika finomra darálva egészen különleges paprikaőrlemény, amelyet elsősorban nyersen, ételek megszórására, ízesítésére (vajas vagy zsíros kenyér, kecskesajtgombócok, körözött, rántotta, tükörtojás) lehet használni. Babos, gombás ételekbe is nagyon jól illik, és aki fűszerpaprikázza a lecsót, tegye ezzel!
Hogyan?
Fűszerpaprikát vagy bármilyen csöves paprikát (aki hozzáfér, füstöljön jalapenót, akkor kapja a chipotlét, a világ egyik legcsodálatosabb paprikáját, amit tegyen el ecetben sok fokhagymával, recept a linken) először napon vagy 50 fokos, szellőző sütőben szárítsák csörgősre. (Az alapanyagot érdemes felszeletelni szárítás előtt, gyorsabban elkészül.) Majd úgy tegyék be füstölni 5 perc alacsony lángon hevítésre, 20 perc füstben tartásra. De vehetnek jó minőségű szárított füzért is (ne turistacsalogatót, hanem paprikatermelőtől).
Fontos: egyiket sem érdemes füstölt húsokat tartalmazó vagy húsos fogásokban ellőni, előbbiben egyáltalán nem, utóbbiban kevésbé tudnak érvényesülni.
Mit érdemes még?
Ezeket vékony szeletben, nyersen rakják be, majd használják fel rendeltetésszerűen, azzal számolva, hogy a füstben főnek is az alapanyagok valamennyit. Az enyhén füstölt burgonyából egy sima krumplileves vagy babérleveles-ecetes főzelék mennyei fogás lesz.
Akinek nincs melegfüstölője (pár tízezer forintért lehet vásárolni webshopokban, elsősorban halhoz hirdetik) néhány egyszerű, minden konyhában fellelhető eszköz segítségével eszkábálhat magának egyet.
A meleg füst nem alkalmas tartósításra, így kolbászt, csülköt, félsertést ne ezzel kezeljenek, azzal maradjanak meg a hideg füstnél.
Szükség lesz:
A folyamatot a linken követheti végig lépésről lépésre. A lakás telefüstölésétől nem kell tartani, de akinek van gázrózsája és helye kint, vonuljon vele bátran a kertbe, teraszra, mert a teljes füstmentességet nem lehet elérni vele.