Az első és legjobb dolog ami a natúr joghurttal történhet, hogy egy konyharuhába öntik és egy éjszakát hagyják lecsöpögni és sokkal sűrűbb, továbbhasznosításra sokkal jobban működő görög joghurt lesz belőle. Ezt a sűrű krémet ha kikeverik egy kevés olívaolajjal és zöldfűszerrel, egy kellemes, friss és zsírban szegény szendvicskrémet kapnak. Pontos recept itt.
Sőt, magát a joghurtot is elkészíthetik házilag.
Ha még tovább hagyják lecsöpögni, joghurtsajtot kapnak belőle, ami fetához, gomolyához hasonlatos friss és savanykás, amit akár fűszerezhetnek is kedvükre.
A spenót és a répa pontosan olyan jól kiegészítik a joghurt savanykás ízvilágát, mint az eper. Ezért mutatunk egy spenótos-joghurtos és egy nyers répasalátát, amelyre fűszeres, csípős joghurtöntet kerül.
A klasszikus és kihagyhatatlan joghurtos padlizsán receptjét pedig itt találja.
A cékla levelére sokan úgy tekintenek, mint komposztra, vagy szemétre, holott ebben a joghurtos levesben éppen a friss cékla fiatal levelei a főszereplők.
A joghurttal egyébként krémleveseket is készíthet, amelyre a linken találhat tippeket.
Aki könnyű desszertre vágyik, bizony jól teszi ha a tejszínt és a tejfölt lecseréli joghurtra a fagylaltban, pohárkrémben, hiszen így sok zsír bevitelétől kíméli meg magát.
Ez természetesen nem minden esetben megvalósítható, de a gyümölcsös édességek egy részének kifejezetten jól áll a joghurt extra savanykássága. Ilyen a kókuszos, sűrített tejes fagylalt és a joghurtos panna cotta ribizlivel is.
És egy torta, nyilván, ráadásul Váncsa mestertől.
Itt pedig a témakör kihagyhatatlan klasszikusa, a fűszeres joghurtban pácolt tandoori csirke.