Hogy jobban össze tudjuk hasonlítani a lehetőségeket, két fogást vettünk alapul, egy zöldséglevest és egy sertéshúst körettel/főzelékkel.
Ár: 990 forinttól, amibe menüként néhol belefér egy desszert is
Havonta: minimum 19 800 Ft és 3 óra (ha 5 percre van a menza)
Előny: Ha ez van a legközelebb, mert az irodaházban van, az egy külvárosi irodaparkban komoly fegyvertény lehet. Nem kell főzni, mosogatni.
Hátrány: Drága. A tálcás, sorbanállós megoldásra nem mindenki bukik. A nagyon kevés kivételtől eltekintve rossz minőségű alapanyagokból készített, kellemetlen ételek.
Kinek való?
Ár: 990 Ft (Pesti Disznó, Klassz), 1090 Ft (Menza), 1850 Ft (Almárium, három fogás) - 7990 Ft (Onyx, három fogás)
Havonta: minimum 19 800 Ft és 3 óra (ha 5 percre van az étterem)
Előny: Nagyon kényelmes, éttermi körülmények, nem kell főzni, mosogatni, tálcával sorban állni. Minél drágább a hely, annál izgalmasabb és változatosabb a menü, és még lehetőség van egy pohár jó borra is.
Hátrány: Drága, egy Michelin-csillagos helyen nagyon drága. Kevés helyen elérhető szolgáltatás.
Kinek való?
Ár: 1300 Ft (ételkiszállító cégek) - végtelenségig, szusit is lehet már házhoz, irodába rendelni
Havonta: minimum 26 000 Ft és 40 perc (rendelni kell)
Előny: Nem kell se bevásárolni, se főzni, se mosogatni, se kimenni ebédelni. A legkényelmesebb megoldás, és a fővárosban végtelen a választék.
Hátrány: A legdrágább. Környezetszennyező a csomagolások, a futár üzemanyag-használata miatt.
Ár: 650 Ft (50 Ft gázzal számolva, kb. ennyi ég el a fent említett fogások elkészítése közben)
Havonta: 13 000 Ft és 20 óra (bevásárlás, főzés, mosogatás)
Előny: Olcsó és szinte bármi lehet benne.
Hátrány: Időigényes, ha minden ráfordított időt figyelembe veszünk, az egy órát jelent ennél a leves + főétel + köretnél. Előre kell tervezni, be kell vásárolni, el kell készíteni, el kell mosogatni, be kell vinni, az üres edényt haza kell hozni, és egyes ételek nem alkalmasak szállításra, tárolásra, melegítésre.
Kinek való?
Hát, nagy csoda nincs, pénzt nem nagyon lehet vele spórolni. De időt annál inkább, hiszen ötször egy adag étel sokkal több időt és utánajárást igényel, mint egyszer öt adag. Nézzük, milyen a képlet, ha öt kolléga beosztja egymás között a hét öt napját. Tételezzük fel, hogy egyikük sem vega, vagy nem él bármilyen diétán, és nem finnyásak, mert az ebben a felállásban kivitelezhetetlen.
Ár: 610 Ft, hiszen legfeljebb a rezsivel csökken.
Havonta: 12 200 Ft és 4 óra (bevásárlás, főzés, mosogatás)
Előny: A legolcsóbb megoldás, és nem a legidőigényesebb, sőt, kifejezetten baráti, ráadásul, ha valaki otthon is főz, a másnapi munkahelyi ebédet éppen feladhatja a családnak is.
Hátrány: Diétázók, finnyásak kizárva, hacsak nem paleózik az egész cég. Hetente csak egyszer kell főzni, de az ötfős csapatban mindenkinek tudnia kell főzni legalább valamennyire.
Kinek való?