Az már pár hónapja kiderült, hogy az Ausztriában kapható Nutella mintha mogyorósabb lenne mint a magyar, de Lengyelországban gyártott. Mi most kifejezetten az olaszt céloztuk meg. (Világszerte 14 Ferrero-üzem található, Európában 7, Olaszországban 4, utóbbiak közül két helyen is gyártják a Nutellát.)
Ugyanis a két Nutellánk ránézésre is különbözik. Balra a magyar (lengyel), jobbra az olasz. A magyar nyúlós, folyós állaga nem csak érződik, de látszik is. Az olasz sokkal töményebb, sűrűbb, egyáltalán nem folyós, hanem tömör, harapható. Mindezt úgy, tudják, hogy mindkettő egy éjszakát állt ugyanazon a pulton szobahőmérsékleten, tehát nem egy megmikrózott és egy lefagyasztott terméket hasonlítottunk össze, hanem két azonos hőmérsékletűt.
Mivel a reszelt sárgarépa íze sem egyezik meg az egész termény harapásakor érzékelt ízzel, így a két különböző állag már eleve jelent különbséget az ízekben is. A magyar (lengyel) jobban tapad a nyelvre, összhatásában kevésbé érvényesül a csokoládé és a mogyoró, ezért édesebbnek tűnik. Az olaszból sokkal jobban kiérződik a vanillin (vaníliaaroma), ami nem erény, inkább zavaró ebben az esetben. Bár mi nem tudunk olyan regisztrált esetet, amikor a kilógó vaníliaaroma ne lett volna zavaró.
A Nutellák valóban nem hajszálra egyformák, ami tekintettel a különböző, egymástól távoli gyártósorokra, nem meglepő, de hogy az olasz jobb lenne, mint a magyar (lengyel)?
Hát nem.