A spagetti jellemzően tojás nélkül készül (a spaghetti alla chitarra változat Lazio-ból durumlisztből és tojásból készül, de az kissé vaskosabb), így a tojásos termékeket kihagytuk. Mivel a spagettis fogások rendkívül egyszerűek, a tészta minősége és tökéletes állaga elengedhetetlen elkészítésükhöz.
A klasszikus durumliszt mellett egy spagettin feltűnt a tésztaipari búzaliszt használata. Amely a Magyar Élelmiszerkönyv szerint a búza magbelsőjére jellemző árnyalatú, meghatározott szemcseméret-összetételű, a búzaréteslisztnél kissé „fogósabb” őrlemény, a típusra jellemző, megengedett mennyiségű finomszemcsés frakció és héjrész előfordulása mellett.
Tehát sima búza durva szemcserméretű -a fogósság azt jelenti- lisztje/darája.
A durumbúzaliszt pedig értelemszerűen durumbúzából készül.
A búzánál (T. aestivum) magasabb fehérjetartalma teszi alkalmassabbá tojásnélküli tészták készítésére. Gluténtartalma alacsonyabb a búzánál, ezért sem alkalmas magában használva kenyérsütésre. A durumtészták glikémiás indexe 25-45 között van, ami alacsonynak felel meg.
A főzési időre mindegyik termék ad útmutatást, a Cerbona és a Gyermelyi egyéb tippeket is ad.
Kár.
A Cerbona azt mondja tegyünk a főzővízbe egy evőkanál étolajat, hogy ezzel a tészta tapadását megelőzzük. A jó minőségű, megfelelő mennyiségű vízben főzött tészta nem tapad. A Gyermelyi a Vita Pasta csomagolásán az olajozás mellett a kifőtt tészta hideg vízzel leöblítését is tanácsolja, pedig az egyenesen tésztagyilkosság, tönkreteszi a végeredményt.
Ettől még mi ezt természetesen megcsináltuk nekik, ha szerintük így kell, ám legyen.
Aki szeretné megtudni hogyan kell jól megfőzni a tésztát, a linken olvashat róla cikket. A főzési időt, ha a gyártó nem pontosan adta meg, akkor az alsó értéket vettük figyelembe minden esetben, mert a fogkemény tésztát szeretjük. Szeretnénk. (Az egyik tésztán nem volt megadva idő, ott jóhiszeműen jártunk el, kerestük a tökéletes pillanatot.)
Minden tésztából többször több spagetti készült, a tesztelés egy hétig zajlott, egyes termékek esetében -Barillák, Colavita- évek óta zajlik.
ár/500g | összetevők | állag/íz | értékelés | |
Barilla | 499 Ft | durumliszt | ilyen a jó spagetti, ennek kerestünk versenytársat | jó és drága |
Barilla teljes kiőrlésű | 678 Ft | teljes kiőrlésű durumliszt | egy termék, amit a teljes kiőrlés sokkal teltebbé és finomabbá tesz, tökéletes állag, kellemes íz | isteni, de pokoli drága |
La Molisana | 499 Ft | durum búzadara | túl vastag, nem lehet a villára tekerni, ami elrontja az amúgy jó állagú spagetti élményét | drága és elhibázott méretezésű |
Parioli | 189 Ft | durumbúza örlemény | jó állag, jó méret | ár-érték arány abszolút nyertes |
Colavita | 311 Ft | durumliszt | jó állag, jó méret | jó tészta, jó áron |
Tesco | 219 Ft | durumbúza örlemény | a kelleténél sokkal puhább állag | jó tészta, jó ár, rosszul megadott főzési idő |
Gyermelyi Vita Pasta | 219 Ft | tésztaipari durum búzadara | kívül tapadós felület, belül keményebb marad, ezért nem kellemes állag, jellegtelen íz | durumspagettinek túl puha, hiába olcsó |
Gyermelyi | 179 Ft | tésztaipari búzaliszt | sikamlós felület, ahhoz képest, hogy nem durum, nem rossz állag, de nem is jó, más liga | nem durum, tehát kakukktojás, de mivel nem tojásos, bekerült, nem kellett volna, semmi keresnivalója itt, nem erre való nyilvánvalóan |
Cerbona Durillo | 329 Ft | durum búzaörlemény | testetlen, löttyedt állag, teljesen ízetlen, kellemetlenül összetapad | ár-érték és abszolút vesztes is, durumspagettinek túl lágy állag |
Spagettireceptjeink: