A trükk pontosan az, amivel az egész élelmiszeripar termeli a profitot, és telenyomja vele a vörösárukat (virsli, párizsi) és a tejipar rengeteg termékét. A csodaszer megkötéséhez, a hígított termékek ízesítéséhez pedig rengeteg vegyi anyagot is a szervezetünkbe küld.
Mi a csodaszer?
Felvizezzük a vajat, oszt jó napot. De tényleg. Ennyi. Ráadásul még kötőanyag sem kell, felveszi és megtartja. Döbbenet. Pont, mint a gyárakban, értik.
Hozzávalók:
Habverő, lehetőleg robotgép
200 g szoba-hőmérsékletű, puha vaj (semmi extra, 80%-os zsírtartalmút vettünk)
80 g hideg víz (többet nem vett fel)
A vajat habverővel felhabosítom, és folyamatos verés mellett adagolom hozzá a vizet. Evőkanalanként adagoltuk, amikor felvette, jött a következő adag.
A vajkockákhoz képest négyszeres térfogatú, kész habot egy alufóliával kibélelt dobozba nyomkodtuk, és betettük a hűtőszekrénybe.
Az van, hogy működik. Az íze enyhébb, de vaj és adalékanyag sincs benne.
Amire viszont alkalmatlan, az a bármilyen hőkezelés – tehát sütés vagy akár meleg pirítósra kenés –, ugyanis akkor a víz menthetetlenül kiválik belőle. Szendvicset olcsósítani viszont még mindig jobb, mint bármi, ami nem vaj, de mégis azzal olcsósítják a szendvicset.