Ma délelőtt, május 11-én tartották a Gourmet Fesztivál szűk körű beetető rendezvényét: a tavalyi Michelin-csillagos rakott krumplik után most a magyar vidéki éttermek séfjei tették oda magukat. Dudás Szabolcs és Szilárd az encsi Anyukám mondtából, Erhardt Zoltán a soproni Erhardt Étteremből, Jahni László a balatonszemesi Kistücsökből és a Pataky Péter a debreceni Ikonból igyekezett megmutatni,
mire asszociálnak ők a paprikás csirke szó hallatán.
Már az elején szólok: semmi olyanra, mint amire mi asszociálnánk. Tombolt az újhullám, villogtak a vakuk, amelyek más fénybe mutatták meg ezt a hagyományos ételt. A séfek egyöntetűen szép fehér kabátban dolgoztak a pult egyik oldalán, a másik oldalon pedig szakértő arcot vágva téblábolt a maroknyi magyar gasztroblogger – aki egyik csoportba sem tartozott, az vagy újságíró volt, vagy hostess.
A pünkösdi hétvégén, azaz május 21-24. között, a Millenárison tartják a Gourmet fesztivált, a hazai gasztronómia csúcsrendezvényének kikiáltott eseményét. Idén már csütörtökön megnyitja kapuit, hogy a legkiválóbb fővárosi és vidéki éttermek, borászatok, cukrászdák kóstoltassák a vendégeket.
Akárcsak tavaly, idén is komoly gasztro-sokkra számítunk, hiszen azok alapján, amit előzetesként ma megkóstolhattunk, látszik, hogy ez nem a családi receptként megörökölt paprikás csirkéről fog szólni.
Tökéletes állagú tésztabatyu, amely speciális olasz liszttel és
félelmetes mennyiségű tojássárgájával készül.
Ebbe csomagolják a hagyományos ízesítéssel megfőzött csirke húsát, majd könnyű, habos szaftban úsztatják meg. Az a finom fekete törmelék sült bezdani paprikahéj – bámulatosan egészíti ki az amúgy is harmonikus ízeket. Összességében abszolút paprikás csirke ízű, de teljesen modern állagú fogás. Hibátlan ebéd, ajánljuk.
Ez az, amiben hús sincs, csak utalás rá: egy tanyasi csirke tojása képviseli a madarat, amelyet 62 fokos vízben főztek lágyra. Ezt sült zöldségek egészítik ki – olyan, mint egy pompás reggeli, a tojást megfolyatva, a szaftját az asztalon talált pogácsával tunkolva fogyasztottuk. Nem akarok hazudni, ez nem az, aminek hívják, sokkal inkább
a világ legjobb lecsós tojása.
Ropogós bőr, egymásra rakott csirkehús rétegei, amelyet kedveskedve ölel körül a tejszínes szaft. Örömmel jelölnénk ki egy napot, hogy hátralevő éveinkben hetente egyszer kapjunk ilyet – nem igazán paprikás, nem is tolakodó, mégis
rafinált és izgalmas.
Ha tudják, próbálják majd ki.
A keleti oldalról jött séf sem csirkével dolgozott, ő a libazúzát választotta, és milyen jól tette. Pörköltjét tészta közé szervírozta, friss uborkával cifrázta – kompakt, elfér a kézben. Az íze nagyon rendben volt, ötletes, hogy
végre valaki el tudott vonatkoztatni a liba májától és combjától.
A rendezvényről és a kiállítókról a www.gourmetfesztival.hu oldalon talál bővebb információt.
Kapcsolódó anyagok:
Milyen egy Michelin-csillagos rakott krumpli? És három?