Piknikezni inkább tavasszal érdemes, amikor még nincs annyira meleg, hogy azonnal felforrjon az agyunkkal együtt a limonádé is, amikor még nincs annyi hangya és darázs, hogy hamarabb lepjék el a gondosan becsomagolt finomságokat, mint hogy mi hozzáférnénk.
A külföldi gasztromagazinok szerint nagyon menő tematikus piknikeket tartani – franciát, olaszt, távol-keletit. Hát, ha már, akkor ez itt most magyaros lesz, körözöttel, karajjal, tarhonyával és kakaós csigával.
Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy mit pakolunk a pokrócra. Összeszedtük azokat az ételtípusokat, amelyeket inkább ne csomagoljanak maguknak, illetve azokat, amelyeket jó szívvel ajánlunk.
Húsfélék
Kolbásszal átfűzött sertéskaraj
Alapanyagok
A sütőt előmelegítem 200 fokosra. A karajt besózom, tepsibe teszem, mellérakom a csontot, és a már felforrósodott sütőbe teszem. 20 perc múlva leveszem a hőmérsékletet kb. 170 fokra, lefedem, és kb. 2 óra alatt puhára sütöm. Teljesen kihűtve szeletelem fel.
Borajánlatunk: olaszrizling
Tarhonyasaláta
Alapanyagok
A tarhonyát egy kiskanál olívaolajon megpirítom, hozzáadok kétszeres mennyiségű vizet, és kevergetve puhára főzöm. Nagyon vigyázok, hogy ne főjön szét, mert úgy nem lesz belőle saláta. Amikor kész, egy szűrőben leöblítem hideg vízzel, tálba teszem, meglocsolom olívaolajjal, nehogy a szemek összetapadjanak. A zöldfűszereket finomra aprítom. A paradicsomot apróra kockázom. Mindkettőt a tarhonyához forgatom, sózom, borsozom, meglocsolom a citromlével.
Borajánlat: zöldveltelini
Mind külön elcsomagolva, ne színezzék vagy áztassák el egymást!
A körözött minden kencék kencéje: mindenki másképp készíti, ez a mi verziónk. Házi túróból, csakis.
Körözött
Az alapanyagokat simára keverem, kóstolgatva adok hozzá még, ha kell, paprikát vagy mustárt, ha túl sűrű, egy kevés tejfölt. Jó alaposan elkeverem, ne maradjanak benne vajdarabkák.
Borajánlat: rozé vagy siller kékfrankosból, kadarkából esetleg zweigeltből – ezek házasításai is jók. Ajánlhatunk még nem újvilági típusú sauvignon blanc-t is.
További kencék:
Mini csigák – kakaós vagy fahéjas változatban
Alapanyagok
A kelt tésztát úgy készítem el, mint a húsvéti kalácsot. A tejet meglangyosítom, belekeverem a cukrot és az élesztőt, az átszitált liszthez adom a tojásokkal együtt. Elkeverem egy fakanállal. Mikor összeállt, hozzáadom a megolvasztott vajat. Lágy tésztát dagasztok belőle.
Kb. 40 perc alatt hagyom a kétszeresére kelni. A tésztát két egyenlő részre osztom. Ujjnyi vastag téglalappá nyújtom. Megkenem olvasztott vajjal, megszórom annyi cukrozatlan kakaóporral, hogy éppen elfedje. Ezt annyi porcukorral szórom meg, hogy betakarja a kakaót. A fahéjashoz kb. egy teáskanál fahéjat keverek össze kb. 10 dkg porcukorral, ezzel szórom meg a kinyújtott tésztát. A hosszanti oldala felől szorosan feltekerem, ujjnyi szeleteket vágok belőle. Sütőpapíros tepsire sorakoztatom a csigákat, és további 20 percig kelni hagyom. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt sütöm meg őket.
Borajánlat: portói, kadarka aszú vagy tokaji aszú
Most már csak a májusi időnek kell megérkeznie. Ha hideg lesz, az sem baj, akkor csapjanak a kosárhoz egy laposüveg pálinkát is!