A menzareform gondolata már egy ideje ott volt a levegőben, végül három évvel ezelőtt vezették be. A türelmi idő leteltével
szeptember 1-jétől kötelező érvénnyel lépett életbe a törvény.
Mostantól az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ellenőrzéseket is végezhet. A vizsgálatokat a járási hivatalok végzik majd, de fő céljuk nem a büntetés lesz, hanem a konyhák gyakorlati tanácsokkal való segítése.
Az ÁNTSZ közlése szerint a közétkeztetési rendelet célja, hogy mindenki a szükségleteinek és az egészséges táplálkozás irányelveinek megfelelő ételt kapjon. Az egészségesebb közétkeztetést szolgáló alapelveket az országos tiszti főorvos 2011-es ajánlása fektette le. Az újítás szerint teljes kiőrlésű pékárunak, új, egészséges és minőségi nyersanyagoknak, több friss zöldségnek és gyümölcsnek kell kerülnie a bölcsődék, óvodák, iskolai menzák asztalaira.
Csökkenteni kell a só- és cukorhasználatot; a káros, mesterséges alapanyagokat pedig teljesen ki kell vonni a forgalomból:
krumplipüré mostantól nem készülhet porból.
De a tápanyagtartalomra is ügyelni kell, illetve hozzá kell szoktatni a gyerekeket az alacsony zsírtartalmú húsokhoz, vagy ami talán a legnehezebb, az új gabonafélékhez és a teljes kiőrlésű tésztákhoz.
Ezek az irányelvek, lássuk, mit mutat a valóság! A reform kapcsán elég ijesztő dolgokat olvashattunk eddig, miszerint a menzáknak, szakácsoknak, élelmezésvezetőknek fájni fog a változás. Az étkezdék a diákok panaszaitól, nyavalygásaitól zengenek majd, az étel nagy része pedig a moslékban landol.
Cseles diákok zsebsószóróval fogják átvágni a rendeletet.
Bojkott lesz, a gyerekek az ízek, a szülők az árak miatt fognak kiakadni.
Pedig lássuk be, amit eddig a menzák nyújtottak, ahhoz nehéz ragaszkodni. Ritkán, talán soha nem hallottam még, hogy bárki egy iskolai étkezde fantasztikus ízvilágáról és tápláló ételeiről szónokolt volna. Ehelyett
jól ismerjük a túlcukrozott menzateákat,
a zsírban tocsogó rántott szeleteket, a bizarr összetételű fasírtokat, az ismeretlen összetevőkből álló főzelékeket, amelyek elfogyasztása után fél órával már úgy éreztük, mintha semmit nem ettünk volna.
Szerencsére, amit az óbudai Szent Miklós Általános Iskolában tapasztaltunk, teljesen más valóságot mutatott. Az iskola vezetője és az élelmezésvezető is egybehangzóan úgy gondolták, hogy a reformok életszerűek, és szükség volt rájuk. Fazekasné Szajlai Adrienn intézményvezető úgy gondolja, hogy a rendelet hosszú távon hasznot fog hozni:
Muszáj volt tudatosságot bevezetni az iskolai étkeztetésbe.”
Ami a konkrét megvalósítást illeti, egyelőre pozitív a hozzáállás. „A törvény által előírt változatos étrend kialakítása érdekében eddig is törekedtünk arra, hogy színesítsük az étlapot, így helyet kapott például az árpagyöngy és a köles is. Tény, hogy hosszabb folyamat volt, míg a gyerekek megszokták ezeket az új köreteket. Ami a sótlanságot illeti, van, aki szerint ízletesebbek lettek az ételek, de
van, aki hiányolja a korábbi sómennyiséget.
Fontos, hogy nekünk is motiválnunk kell a gyerekeket. Mi iskola, kollégium és gyermekotthon is vagyunk – az új elveket a délutáni órákban és a hétvégéken is figyelembe vesszük, ami szintén nem egyszerű feladat.”
Keveset beszélünk olyan iskolákról, amelyek többletfeladatokat látnak el, például speciális igényű diákokkal foglalkoznak. A Szent Miklós iskola ebbe a kategóriába tartozik. Szajlai Adrienn hozzátette: „Nálunk nehézséget okozott, hogy a tanulásban és értelmileg akadályozott, autista gyerekek számára az étkezés különösen fontos örömszerzési forrás. Fontos, hogy megtanulják és beépítsék a mindennapjaikba a megfelelő étkezési szokásokat. Fontos, hogy szeressék az ételt, amelyet elfogyasztanak, de idővel szerintem megszokják az új ízeket.”
Van egyfajta félelem azzal kapcsolatban, hogy a gyerekek majd ellenállnak az újdonságoknak, és rengeteg drága, minőségi alapanyag landol majd a maradékokat gyűjtő edényben. Az iskola élelmezési vezetője, Rónaszegi Jánosné is említi a problémát, azonban emlékeztet rá, hogy a szabályozás alól nincs kibúvó, csak abban lehet bízni, hogy a gyerekek idővel mindent megszoknak.
Nem lehet letagadni, a nagyon új ételek kipróbálásakor valóban több jön vissza. A gyerekeknek meg kell szokniuk, nekünk pedig el kell fogadnunk, hogy ez a szabály. A törvény meghatározza korcsoportokra lebontva, hogy mi hány napos forgóval kerülhet az asztalokra.”
A szakácsok sem tűntek úgy, mint akik megtörtek a rendelet terhe alatt. Persze, van mit megszokni, de a törvénynek való megfelelés nem lehetetlen. Ahogy a Szent Miklós iskola egyik szakácsa kifejtette, számos zöldfűszer áll rendelkezésükre ahhoz, hogy a sót helyettesítsék, így ezekkel próbálkoznak.
A gyerekek sem panaszkodtak, személyes tapasztalatunk szerint sokkal több üres tányér kerül a tányérleadóba, mint olyan, amelyen még volt némi maradék. Egy kedves jelenetnek is tanúi voltunk:
az egyik kislány nem kért a csupa zöldség köretből,
és kérte a konyhás nénit, neki csak hús kerüljön a tányérjára. Nem erőszakoskodtak vele, próbálták meggyőzni, hogy legalább egy esélyt adjon a zöldeknek, csak egy picit hadd tegyenek a tányér szélére. A kislány ellenállt, ráhagyták. Ez a pedagógiai módszer valószínűleg többet ér az erőltetésnél, amely inkább ellenérzéseket szül.
És a többi menzán?
Az egész országban változásokat hozott a menzákat megreformálni szándékozó rendelet. Olvasóink segítségével az ország több pontjáról is kaptunk bölcsődés, óvodás és iskolai étlapokat.Az egyik kisdiák, Bálint elárulta nekünk, hogy ő ki van békülve az új ízekkel, főleg a sok gyümölcsnek örül. A sótlanságot nem bánja, egyetlen dolgot vonna ki a forgalomból, a brokkolit.
A menü a következőkből állt össze:
borsóleves, párolt pulykamell zöldségkörettel.
Merész? Nem igazán, mégis úgy tűnt, tökéletesen megfelel a rendelet elvárásainak. Határozottan úgy éreztük, mintha otthoni kosztot fogyasztottunk volna. Semmi nem volt kispórolva, érezni lehetett, hogy minőségi alapanyagokból állt össze az étel. A kevesebb só a legszembetűnőbb, de
ez a konyha kiválóan oldotta meg a fűszerhelyettesítés elvét.
Az ételek nem íztelenek, csak a só helyett a különböző zöldfűszerek és fokhagyma dominálnak.
A borsólevesbe nem lehet belekötni: a lében nem a vegeta és a só, hanem a zöldségek íze érződik. És valóban, ezekből bőségesen találunk a tálban. A tetején nem úsznak óriási zsírgömbök, mégis ízes. Vakteszten inkább egy kedves nagymamához kötnénk, mint iskolai menzához.
A főétel húsrésze kellemes csalódás volt. Párolt, enyhén borsozott pulykamell. Erős sózáshoz szokott egyéneknél nem aratna osztatlan sikert, pedig nem volt hibája, omlós volt, és jó minőségű.
A köret kizárólag zöldségekből állt össze. Répa, borsó, kukorica, karfiol – mindez vajon párolva petrezselyemmel, fokhagymával. Ez utóbbi annyira finom volt, hogy akár hús nélkül is megállta volna a helyét. A só eszünkbe sem jutott, nemhogy hiányzott volna.