A nátha nem a hideg, hanem az immunrendszerünk elégtelen működése miatt támad ránk - tudtuk meg minap. A nedves, ködös időjárás csak a korókozóknak válik javára. Érdemes felkészülnünk a közelgő esős napokra – ha mindezt egy idényzöldséggel és nem a boltok mediterrán gyümölcsrészlegének felvásárlásával szeretnénk elérni, akkor is van mihez nyúlnunk. A polcokon és a piacok standjain is találkozhatunk a céklával, ami a legjobb választás, és nem csak azért, mert piszok olcsó.
Az édes íz nem véletlen, a cékla a legmagasabb cukortartalmú zöldség. Mellette azonban a legtöbbször ajánlott is. A cukrok ellenére minden felnőtt ember eheti, hetente akár több alkalommal is.
Magas vérnyomásban szenvedőknek kifejezetten ajánlott a cékla, leginkább folyadék formájában. Kutatások bizonyítják, hogy az ital elfogyasztása után néhány órával már érezhető a hatás. Ez a céklában található nitrátoknak köszönhető, amelyek a szervezetben nitrogén-monoxiddá alakulnak. Ez utóbbi tágítja a vérereket, fokozva ezzel a vérkeringést, csökkentve a vérnyomást.
Segít, hogy jobban terhelhessük a testet: az érdem újra a nitrátoké. Sportolás előtt és után is érdemes céklalevet inni.
A cékla egyedülálló betainforrás – a betain pedig egy tápanyag, amely megvédi a sejteket, fehérjéket és az enzimeket a káros hatásoktól. Védelmezi a belső szerveket és számos krónikus betegség megelőzésére is kiváló.
A céklában rengeteg az immunrendszerünk számára olyan fontos C-vitamin, de sok benne a kálium is, ami az idegrendszer és az izomzat szempontjából fontos, ne hagyjuk ki a mangánt, amely nélkül se a máj, se a vesék, és a hasnyálmirigy sem tud megfelelően működni. A folsav pedig segít elkerülni a születési rendellenességeket.
A cékla számtalan módon elkészíthető, a savanyúságon túl is van benne lehetőség. Vitamintartalma nyersen az igazi, ezért is ajánlják olyan gyakran a frissen préselt levet – aki nem rajong az édeskés-földes ízéért, az keverjen hozzá almát és/vagy sárgarépát, esetleg pirított diót. A nyers fogyasztás egy másik módja a saláta: vékony csíkokra szeletelve, friss fűszerekkel és könnyű olajokkal is nagyon finom. További receptjeinket itt találják.