Ilyen gazdag pálinka-felhozatallal én még soha nem találkoztam: végig lehet itt inni az egész országot. Nagy sóhaj, de sajnos most főzni és enni jöttünk.
Modern köntösbe bújtatott hagyományos elegancia.
- állítják magukról a weblapjukon. Lássuk a menüt, amit meg is nézhetnek: a LifeNetwork Tv Restaurant című műsorának videója a cikk végén található.
Előétel:
Hozzávalók:
Elkészítés a séf saját szavaival:
A libamájat felhasználás előtt minimum egy órával kivesszük a hűtőből.
Szobahőmérsékletre melegedett májat egy tálcán óvatosan kézzel kinyitogatjuk. Egy szemöldökcsipesz segítségével az ereket eltávolítjuk. Figyeljünk oda, hogy minden eret vegyünk ki, ne maradjon benne, mert nagyon kellemetlen tud lenni. A kierezett májat egy folpackra tesszük, tengeri sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük. Majd 15 percig 55 fokon elkészítjük - az étteremben szuvid eljárással.
Ameddig a máj készül, elkészítjük az újhagymasalátát.
Az újhagymákat vékony szeletekre szeljük, egy pohárkába tesszük. Elkészítjük a levet is. Kettő deci vízhez sót, cukrot és ecetet teszünk, elkeverjük úgy, hogy minden feloldódjon benne. Kóstoljuk, ha szükséges utánízesítjük. A kész salátalevet ráöntjük a hagymaszeletekre úgy, hogy éppen ellepje. Az elkészült májat kivesszük a vízfürdőből és minimum 8-10 órán keresztül hűtőbe tesszük. Mikor már kidermedt, tálajuk. A májat felvágjuk négy egyforma szeletre és a szeleteket srégen szeljük, így nyolcat kapunk. Egy adagba kettő szeletet teszünk, mellé egy pohárka hagymasaláta jár - végül kidermesztett libazsírt teszünk mellé. Frissen sült kenyérrel kínáljuk.
A cikk legvégén a videóban 1:13-tól látható az előétel elkészítése lépésről lépésre.
Főétel:
Hozzávalók:
Elkészítés a séf saját szavaival:
Feltesszük főni a sárgarépát és a karfiolt. A vízbe sót és egy csipet cukrot teszünk.
Amíg a zöldségek készülnek, elkészítjük a kecskesajtot.
Keverőtálban szétnyomkodjuk, cukkíniből hosszirányban vékony lapokat vágunk. Egy folpackra sorba rakjuk őket és rátesszük a kecskesajtot. Majd ugyan úgy mint a libamájat feltekerjük és formázzuk.
Tálalásig hűtőben tároljuk.
Ha a zöldségek elkészültek, mindkettőt külön kevés vajjal pürésítjük és tálalásig félretesszük.
A galambmelleket tengeri sóval és frissen őrölt borssal fűszerezzük és előmelegített serpenyőben bőrös oldalával kezdve oldalanként másfél percig sütjük. Fordítás után mellétesszük a bébi cukkinit, bébi répát és a nyári bébi tököt is. A galambmellel együtt pirítjuk: friss borsikafű-szálakat teszünk a serpenyőbe és egy kevés vajat mellé.
A kecskesajtot kb. másfél centis darabokra vágjuk és szintén mindkét oldalát megsütjük.
Az előzőleg elkészített sárgarépa és karfiol krémet visszamelegítjük, majd forrón tálaljuk az elkészített ételt. Végül kevés pecsenyelevet adunk hozzá.
A cikk legvégén található videóban 8:00-től a főétel elkészítése lépésről lépésre.
Desszert
Hozzávalók:
Elkészítés a séf saját szavaival:
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgákat keverőtálba helyezzük, hozzáteszünk négy deci tejet, négy deci tejszínt, 0,3 kg cukrot, a vanília rúd belsejét és a vaníliás cukrot. Vízgőz felett folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg 73-74 fokosra nem melegszik.
Arra vigyázni kell, hogy a tojás ki ne csapódjon a madártejben, mert akkor becsomósodik.
A már elkészült madártejet kettévesszük: az egyik feléből fagylaltot készítünk egy fagyigép segítségével. A másik felét kihűtjük. A cukrot egy magasfalú forraló edényben karamellizáljuk, majd adjuk hozzá a megmaradt tejszínt is. Folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük, majd azt is kihűtjük.
Négy tojásfehérjét kemény habbá verünk. A maradék cukorból sűrű szirupot főzünk és forrón a tojáshabhoz keverjük: egy habzsákba tesszük és sütőpapírra kicsi turfokat nyomunk. A 160 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
Tálalás:
Egy magas falú pohár aljába karamellt teszünk, rákanalazzuk a madártejet. Díszítésnek vékony karamellcsíkot húzunk a tányéron, ráhelyezzük a poharat, majd mellé ízlés szerint 2-3 megsült merangot teszünk. A végén egy gömb madártejfagyit helyezünk a tálra.
A videóban 18:03-től látható a desszert elkészítése lépésről lépésre.