A Reading Egyetem tudósai azt állítják, hogy a mérsékelt pezsgőfogyasztás védelmet nyújt olyan kognitív betegségekkel szemben, mint az Alzheimer-kór vagy a demencia. A kutatást Jeremy Spencer biokémikus vezette, aki elmondta: „Jelenlegi tudásunk szerint
a demencia a negyvenes években kezdődik az embereknél.
Ez egy fokozatos hanyatlás, amely ellen hamar fel kell venni a harcot”.
A pezsgőben található összetevők közül bizonyos fenolok azok, amelyek jótékonyan hatnak a memóriára. Ezek a lila szőlőből származnak, azok közül is a Pinot Noir és Pinot Meunier fajtákból.
A kutatást egyelőre patkányokkal végezték el, a következő módon: hat héten keresztül minden nap pezsgőt is adtak a rágcsálók tápláléka mellé. Ezek után egy kis labirintusba engedték őket, amelyből meg kellett találniuk a kijáratot. Öt perccel később megismételték a kísérletet. A pezsgőtől megfosztott patkányok ötven százaléka emlékezett a helyes útvonalra, ugyanez az adat a pezsgőzőknél hetven százalék volt.
Spencer hozzátette: „Az eredmények drámaiak voltak. Az ital rendszeres fogyasztásával a patkányok szervezetében kétszáz százalékkal nőtt meg azon fehérjék száma, melyek fontosak a jól működő memória szempontjából”.
A kísérletet a közeljövőben szeretnék emberekre is kiterjeszteni. A tervek szerint hatvan nyugdíjas korú embert kérnének meg arra, hogy
fogyasszanak rendszeresen pezsgőt, három éven keresztül.
Valószínűleg nem lesz nehéz jelentkezőket találni.