A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Jön a fagy, várja felkészülten!

kert konyhakert tél télen
Hamarosan valósággá válik
Vágólapra másolva!
A szokatlanul enyhe időjárásnak előbb-utóbb vége lesz. Ne hagyjuk az utolsó pillanatra a kert téliesítését, mert pórul járhatunk. Tíz hasznos tipp, mielőtt beállítnak a kemény mínuszok.
Vágólapra másolva!

A kert és az ültetvények az év nagy részében ellátnak minket minden jóval, a tél beállta előtt azonban nekünk kell gondoskodni róluk. Szabó Tibor, az Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. tudományos főmunkatársa elárulta,

mit kell tenni a kerttel, még mielőtt megérkeznének az első komoly fagyok.

Metszés. Az őszi lombhullás után az enyhe téli idő alkalmasnak ígérkezik arra, hogy elkezdjük a gyümölcsfák metszését. Szinte minden fán el lehet kezdeni ilyenkor, egyedül a csonthéjasakon (meggy, cseresznye, kajszibarack, őszibarack) érdemes tavaszra halasztani, amikor a rügyeken már látható a termés mennyisége.

Szépen metszett fák állják a sarat Forrás: Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft.

Gyomirtás. Az enyhe időjárás kedvező a gyomirtáshoz is. Időt és energiát spórolunk meg, ha előre gondoskodunk arról, hogy tavaszra, a gallykaparás idejére, ne maradjon gaz az ültetvényekben.

Vadvédelem.

A téli nagy hidegben megeshet, hogy kertjeinken nyulak, vaddisznók, őzek gázolnak át, tetemes kárt okozva az ültetvényekben.

Az őszi munkák végeztével itt az idő arra, hogy megjavítsuk kerítéseinket, felhelyezzük, átnézzük és megerősítsük a fák törzsére helyezett védőrácsokat.

Pályáznak a veteményesekre is Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Reiner Bernhardt

Elöregedett ültetvények kivágása. A gazdaságosan már nem művelhető ültetvényektől is ideje megszabadulnunk. A jó idő most kiválóan alkalmas arra, hogy kivágjuk ezeket a fákat, összedaraboljuk és félretegyük tűzifának. A tuskókról se feledkezzünk meg, amiket most – gépek segítségével – a gyökerekkel együtt kiemelhetünk.

Versenyeztesse kertjét ön is

A legszebb konyhakert nevű programot Karcag alpolgármestere, Kovács Szilvia találta ki még 2012-ben. A cél az volt, hogy a motiválják az embereket a kertészkedésre, emellett a rendezett-gondozott konyhakertek fenntartására.

Kovács Szilvia a kezdeményezésről az Origónak elárulta, hogy szerinte most van ideje a szemléletváltásnak, vissza kell adni a vidék és a porták arculatát. A program szervezői szerint a lakosság ösztönzése elengedhetetlen, hiszen csak így van esélyünk a következő generáció számára átadni az éppen kikopó tudást: "Sokfelé jártam munkám során, szomorúan tapasztaltam, hogy kopárak, sivárak vagy gazosak az udvarok. Már a zártkerti övezetek is kezdtek díszkertekké válni – innen jött az ötlet, hogy előbb Karcagon, majd 2013-tól országos szinten is belevágjunk.

Nagyon megörültem, hogy jól fogadták a kezdeményezést, hiszen még a határon túli testvérvárosaink is beszálltak, tavaly már tizennégy külföldi település is mellénk állt a 128 hazain kívül. Összesen 1448 nevezés érkezett, ami azt mutatja, van igénye az embereknek a kiskertekre."

Öntözőtelepek víztelenítése. Fontos, hogy gazdaságunkban ne okozhasson fagykárt a csaptelepekben, szivattyúkban rekedt víz. Hatalmas anyagi károkat okozhatunk magunknak, ha erre nem figyelünk.

A kert meghálálja a gondoskodást Forrás: Sa//y/Flickr

Tartályládák javítása. A hűtőben tárolt almaládák is elöregedhetnek idővel. A holt szezonban arra is szánjunk időt, hogy a ládákat átvizsgáljuk, megjavítsuk.

Erő-és munkagépek karbantartása. Ne feledkezzünk meg a munkagépeinkről sem! Mint ahogy a személyautóknál, a munkagépeknél is

érdemes átnézni a futóműveket, kerekeket, csapágyakat, ellenőrizni az olajat és a fagyálló folyadékot.

Talajvédelmi terv elkészítése. Ha a következő évben új ültetvényt szeretnénk létesíteni, érdemes időben elkészíttetnünk a talajvédelmi tervet, hiszen ez egy hosszú folyamat, a pályázatok beadási határideje pedig rövid.

Hamarosan valósággá válik Forrás: Biosphoto/© Alexandre Petzold

Jövő évi termesztéstechnológia elkészítése. A tavalyi gazdálkodás tapasztalatai alapján

mérjük fel a sikereket, kudarcokat és dolgozzuk ki részletesen a következő évi termesztéstechnológiai tervünket.

Így tudjuk majd időben beszerezni a szükséges anyagokat, növényvédő szereket és a műtrágyát.

Az év végi, év eleji kedvezmények kihasználása. A forgalmazók év végén általában kedvezményesen értékesítik a növényvédő szereket és a műtrágyát. Érdemes ezt a lehetőséget kihasználni, illetve az sem árt, ha a vásárlás előtt szakember véleményét is kikérjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!