Az Indiana Egyetem tudósai szerint a magnézium kifejezetten hasznos, ha a hasnyálmirigyrák megelőzéséről van szó. Munkájukat a British Journal of Cancer nevű, rákkutatással foglalkozó szaklapban publikálták. A 66806 férfit és nőt érintő kutatás 8 év amerikai vizsgálati eredményeit fogta össze - a személyek életkora 50–76 év között volt. Ka He professzor, az egyetem epidemológiai és biostatisztikai részlegének vezetője, a tanulmány társszerzője elmondta,
„A hasnyálmirigyrák egyedi, nem hasonlít a többi rákhoz. Mivel az ötéves túlélési ráta nagyon alacsony, nagyon fontos a megelőzés és a kockázati tényezők megállapítása.”
Az életkortól, nemtől és testtömegtől független eredményeik alapján úgy tűnik, hogy a számunkra is kedves, magas magnéziumtartalmú élelmiszerek, mint a spenót, az olajos magvak vagy éppen az étcsokoládé, sikeresen csökkenthetik a kockázati tényezőket.
Dr. Szalóki Tibor Ph.D. osztályvezető főorvos, belgyógyász az Origo kérésére elmondta:
Külföldön és Magyarországon is az a baj, hogy amíg a krónikus gyulladás vagy a hasnyálmirigyrák kifejlődik, úgy telik el 10-15 év, hogy észre se vesszük.
A folyamat tünetszegény, ráadásul a nyombéllel határolt, a hashártya mögötti szerv vizsgálata sem könnyű. Éppen ezért sokan kutatják ezt a betegséget, főleg a megelőzést és a korai diagnosztikát.”
A szakember elárulta, hogy a hosszú ideig tartó kialakulás miatt optimálisabb lenne egy hosszabb időtartamot felölelő vizsgálat, igaz, ez már így is figyelemre méltó szakmai adatként szolgálhat, bár az óvatosság nem árt.
„Az biztos, hogy a magnézium fontos és jótékony szer, pótlása diétásan, élelmiszerekkel mindenképpen hasznos. A remek növények, mint a spenót vagy az olajos magvak, amúgy is egészségesek, fogyasztásuk több okból is javasolt mindenkinek, de
ne feledjük, hogy a hasnyálmirigyrák kialakulásában jelentős rizikófaktort inkább a rossz táplálkozás, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás jelent.
Jelen kutatás további vizsgálatokra érdemes megfigyelésnek tűnik, előnye lehet, hogy a magnézium bevitele egyszerű.”
Évről évre nő a hasnyálmirigyrák előfordulása. Dr. Szalóki Tibor elmondta: „elsősorban a krónikus hasnyálmirigy-gyulladástól szenvedő emberek kerülnek fókuszba, de
főleg idősebbeknél már a heveny megjelenés során is érdemes vizsgálatokat folytatni, nincs-e a gyulladás mögött rák?”
A rákfajta diagnózisa bonyolult, laboratóriumi, ultrahangos, röntgen- és komputertomográfiás vizsgálatok szükségesek – gyógyítására viszont leginkább akkor van esély, ha korai stádiumában ismerik fel. A Daganatok.hu szakmai portál szerint az „esetek egyötödében elvégezhető a műtét, ami a gyógyulásra is reményt adhat. A hasnyálmirigyrák kockázatát növeli a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, és egyes kutatások szerint az egyoldalú, magas zsírtartalmú étrend is.”
Az Egyesült Államokban évente átlagosan 49 ezer embernél regisztrálják ezt a betegséget – 82 százalékuk belehal.
Magyarországon a rákos halálozást okozó daganatok között a hasnyálmirigyrák az ötödik helyen áll,
vagyis az összes rákos halálozás közel 5%-át okozza.
Az alábbi élelmiszerek 100 grammja tartalmaz:
Tökmag 592 mg
Kesudió 292 mg
Mandula 270 mg
70%-os étcsokoládé 228 mg
Földimogyoró 168 mg
Spenót (forrázva) 87 mg
Makréla 76 mg
Szójabab 65 mg
Avokádó 44 mg
Banán 27 mg magnéziumot
A csokoládé összetevői közül a magnézium a szervezet a dopamintermelődését is ösztönzi, míg a benne levő teobromin purinerg stimuláns, serkenti az idegrendszert. Több aromás vegyülete antidepresszáns hatású.
A csokoládéban ott az A, B1, B2, D, E vitaminok sora, de a foszfort, káliumot, vasat, rezet is megtaláljuk az alkotóelemek között. Minél feketébb, keserűbb egy csokoládé, annál töményebb – ne ijesszen el minket a kesernyés íze, többet ér, mint a gyatra, túlcukrozott, vegyipari édességek regimentje.
A magnézium egyik legsokoldalúbb ásványi anyag, bár leginkább stressz- és feszültségoldó hatása miatt ismert. Hiányát könnyű észlelni, az esti lábgörcsök vagy a premenstruációs stressz árulkodó jel lehet.
Jelenléte több mint 300 enzim működéséhez elengedhetetlen – ezek különböző biokémiai reakciókat szabályoznak a testünkben. Ide soroljuk az izom- és idegműködést, a fehérjeszintézist vagy a vércukorszint és a vérnyomás szabályozását. Elengedhetetlen a kálium- és kalciumionok transzportjához – nem hangzik izgalmasnak, pedig
az idegi ingerületvezetés, izom-összehúzódást és a megfelelő szívritmust is szabályozza.
Nélkülözhetetlen az energiatermelésben, az inzulintermelésben és felhasználásban, sőt oldja az izomgörcsöket és pozitív hatással van a magas vérnyomásra. A hölgyek számára premenstruációs stresszoldóként ismert, hiszen tompítja a görcsöket, a feszültséget. Terhesség alatt is javasolt fogyasztása, hiszen a méhkeményedéseket, görcsöket is természetes segítségként oldja.
Az átlagos felnőtt ember teste körülbelül 25 gramm magnéziumot tartalmaz,
amelynek 40-50 százaléka a lágy szövetekben található, a többi a csontokban. A hiánynak számos oka lehet – például nagy mennyiség távozik a szervezetből hasmenés vagy vízhajtók szedése miatt. A túl sok alkoholt fogyasztók is aggódhatnak, de azok se dőljenek hátra, akiknél a nem megfelelő táplálkozásból fakadó bélbetegségek alakultak ki.
A túlzott magnéziumbevitel sem jó, hiszen hányást, hasmenést, alacsony vérnyomást, légzési nehézségeket okozhat.
Az OÉTI napi 375 mg magnéziumot javasol, amelyet érdemes spenótból, sóskából, hüvelyesekből, olajos magvakból érdemes a szervezetünkbe juttatni.
Válogasson magnéziumos receptjeink közül: