Száraz, rosszízű száj, fejfájás, sajgó gyomor - szinte mindannyian ismerjük ezeket a tüneteket, nagyon kevés ember nem volt még kénytelen elszenvedni a másnaposság érzését.
Bizonyos tünetek gyógyszerek és sok folyadék segítségével megszüntethetőek,
de az általános rossz érzés hosszú órákon keresztül keserítheti az életünket.
Az ausztrál nemzeti tudományos központ, a CSIRO tudósai azonban egy tavalyi kutatás során arra jutottak, hogy létezik általános ellenszer az alkoholfogyasztás kedvezőtlen hatásaival szemben.
A megoldást a japán körte nevű, ázsiai származású gyümölcs jelenheti, amelyet nyersen vagy gyümölcslé formájában is magunkhoz vehetünk. A rendkívül lédús, alacsony kalóriatartalmú gyümölcs ugyan elvileg Magyarországon is megteremhet, de mi eddig leginkább import forrásból, darabra árulva láttuk csak a zöldségeseknél.
A kutatók azt ugyan nem tudták megmondani, pontosan miért segít a körte a másnaposság tünetein, de Manny Noakes, a kutatás vezetője azt írja a szervezet honlapján, hogy a gyümölcs
az alkohol feldolgozása során használt enzimekre hat.
A szakemberek szerint gyümölcslé formájában egyetlen pohárnyi körtenektár is elegendő lehet, az időzítés viszont problémát jelenthet. A körtét, illetve levét ugyanis még a dorbézolás előtt kell megenni vagy inni, csak akkor nem ébredünk másnap a szokásos állapotban.
Mennyi idő alatt bomlik le egy feles?
A véralkoholszintet ezrelékben fejezzük ki, ami alapján megtudhatjuk, hogy egy liter (azaz ezer milliliter) vérben hány ezrelék az etil-alkohol.