Az akciósorozat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálásával március 1-28. között zajlott országszerte. Bár
a higiéniai hiányosságok száma a korábbi évekhez képest némileg emelkedett,
azonban jelentősen javult az ellenőrzött termékek minősége.
A tavaszi ellenőrzéssorozaton a szakemberek elsősorban a húsvéti ünnephez kapcsolódó termékeket vizsgálták. Ellenőrizték a húskészítményeket – főként a sonkát –, a tojást, az édesipari termékeket, a borokat és szeszes italokat, valamint a szezonális zöldség-gyümölcsöket. Az ellenőrzések az élelmiszer előállító és -forgalmazó helyeken egyaránt zajlottak, de érintették az állatszállítmányokat is.
A 4844 ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok miatt 101 alkalommal figyelmeztetést, 160 esetben,
összesen 45 247 468 Ft értékben bírságot szabtak ki.
A különböző létesítmények ellenőrzése során higiéniai hiányosságokat az összes ellenőrzés 3,6%-ában (2015-ben 2,8%) állapítottak meg az ellenőrök, míg a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságot az esetek 1,8%-ában (2015-ben 3,3%) tapasztaltak. Az ellenőrzések során megvizsgált mintegy 23 000 tétel 2%-át (465 tételt, 200 tonna mennyiségben) kellett kivonni a forgalomból elsősorban a fogyaszthatósági/minőség megőrzési idő lejárta, illetve a jelölési szabályok megsértése és ismeretlen eredet miatt.
55 zöldség-gyümölcs tételnél növényvédőszer-maradék vizsgálatokat is végeztek a NÉBIH laboratóriumában. A mintavétel főleg unióból származó, de hazai és EU-n kívülről érkező termékekből is történt. A szakemberek többek között almát, csemegeszőlőt, déligyümölcsöket, körtét és különféle zöldségféléket vizsgáltak. Megnyugtató, hogy egyetlen mintában sem mutattak ki határérték feletti mennyiségben növényvédőszer-maradékot.
Országosan 644 bárány és nyúl szállítmányt (272 579 állatot) ellenőriztek a hatósági állatorvosok. Hat alkalommal tapasztaltak dokumentációs hiányosságot a járműre, illetve a kísérő képzettségére vonatkozóan, amit figyelmeztetéssel szankcionáltak.