Azt, hogy a Föld körül keringve nincs konyha és nem főznek, valószínűleg még azok is sejtik, akik nem érdeklődnek különösebben a tudomány iránt. Az űrhajósok táplálása mindig is komoly feladatot jelentett a tudósok számára és mi, földi halandók is sokat köszönhetünk kutatásaiknak. Többek között a mostanában egyre népszerűbb liofilizációs, azaz fagyasztva szárító technológia is az űrből érkezett. De a bébiételekben használt, algából készült kiegészítők is az űrkutatásnak köszönhetők.
A sok konzerv, szárított, tömörített és bezacskózott étel és ital mellett azonban olyan finomságok is elérhetőek már fenn, mint a kávé. Hosszú ideig egyszerű instant kávét használtak, amiből forró víz segítségével készítettek italt. De aztán pár éve
az egyik olasz űrhajós nagyon lelkére vette a kávé minőségét
és ennek az érzésnek nyilvánosan hangot is adott.
Az olasz kávémárka, a Lavazza egyből meglátta a remek lehetőséget a márka halhatatlanná tételére (persze biztos nagyon együtt is éreztek az kozmonautákkal) és az olasz űrkutatási hivatallal, illetve az Argotec nevű tervező céggel összefogva megalkották az Isspressot, az első, súlytalanságban is működő kávégépet. A terveket az űrhajós Samantha Cristoforetti készítette, aki pontosan tudta, mire van szükség.
Az első Isspresso sajnos elpusztult egy balesetben, így az űrállomáson dolgozóknak egy újabb évig be kellett érniük a forróvizes megoldással. De 2015. április 13-án, pont e
gy évvel ezelőtt végre sikerült eljuttatni a kávégépet az űrbe.
Samantha Cristoforetti és társai pedig azóta valódi olasz eszpresszót ihatnak, miközben a Földben gyönyörködnek.