Sokan azt gondolják, ha csak zöldséget és gyümölcsöt esznek, azzal biztosan nem ártanak senkinek. Persze a dolgok szokásukhoz híven ennél jóval komplexebbek és
az avokádó is gyilkolhat.
Pár hete egyre több, az avokádó bojkottálásáról cikk jelent meg a külföldi médiában, bemutatva, az ipari jellegű avokádó termesztés hogyan teszi tönkre a környezetet és veszélyezteti a sokak által csodálat pompás királylepkék életterét.
Az egyik kiindulási pont a The Guardian cikke volt, amely részletesen bemutatta, ahogy a növekvő igények hatására a mexikói farmerek hogyan irtják ki a fenyőerdőket, hogy minél több területen avokádót termelhessenek. A közvetlen fakivágás mellett az ültetvények hatalmas vízigénye is káros hatással van a környező élővilágra. Mivel azonban
a szaksajtó által szuperételnek kikiáltott zöldség-gyümölcs biztosítja a legjobb bevételt arrafelé,
a fenyőerdőkben lakó pillangók érdekei háttérbe szorulnak.
Pedig a királylepkék is világhírűek, vándorlásuk és tömeges megjelenésük a mexikói erdőkben milliókat érdekel képen, filmen és személyesen is, de akik ott élnek, azok számára nyilván közvetlenebb hasznot hajt az avokádó.
Az általános nemzetközi felháborodás közepette a Current Affairs nevű weboldal megpróbált egy másik szempontot is megvilágítani. Nathan J. Robinson írása arra hívja fel a figyelmet, hogy
az avokádó tönkreteszi Mexikót"
hozzáállás túlságosan is leegyszerűsítő és a probléma nem megoldható azzal, hogy bűntudatot keltünk a fogyasztókban. A cikk szerint sokkal értelmesebb, ha egy terület problémáit kicsit távolabbról nézzük és figyelembe vesszünk más tényezőket is. Azt is felveti, hogy talán inkább az ipari termelésből és a felesleges bevásárló központok építéséből kellene visszavenni, ami az adott területen szintén vizet és erdőket óvhat meg.
A The Kitchn nevű gasztronómiai oldal szerint a legjobb megoldást az alternatív verziók megtalálása jelentheti. Nem csak az amerikaiak számára valós opció a floridai és más, ellenőrzöttebb körülmények között megtermelt avokádó előnyben részesítése, persze az ilyesmi mindig drágább árat jelent.
További érdekesség, hogy a növekvő igények miatt az utóbbi időben telepített ültetvények fái már nem magból származnak, mivel úgy hat évet kell várni a termőre fordulásra. Ezért oltványokat használnak, tehát az összes növény csak néhány felmenővel rendelkezik, egyformák. És valószínűleg
egyformán reagálnak a kártevőkre, kórokozókra is.
Mintha hallottunk volna már ilyesmit a banánnal kapcsolatban?