A legtöbb sörivó számára valószínűleg nem jelent semmilyen problémát, de a vegánok meglehetősen zokon veszik, hogy még sört sem ihatnak nyugodt szívvel. A sörfőzés során ugyanis
a legtöbb helyen hozzáadnak a léhez egy halból készült, zselatinszerű anyagot, aminek feladata a terméket szűrni,
minél átlátszóbbá, tisztábbá varázsolni.
A 19. század óta széles körben, nagyüzemi és egészen kicsi sörfőzdékben is használt anyag mostanában annyira elkezdte zavarni az ivásban a vegetáriánusokat és vegánokat, hogy kampányt indítottak ellene. A Campaign for Real Ale (Camra) azt szeretné elérni, hogy a gyártók találjanak alternatívát a halból készült zselatin helyettesítésére.
Senki nem vallja be szívesen, hogy döglött halak segítségével szűri meg a sörét”
– mondta Tim Bosworth, a Twisted Barrel főzde tulajdonosa a BBC-nek, és valóban nem láttunk még erre utaló közleményeket.
Aki viszont nem használ halzselatint, az mind örömmel hirdeti, hiszen ezzel magához kötheti a vegánok egyre növekvő táborát, akik értelemszerűen szívesen fizetnek akár kicsit többet is azért, hogy nyugodt lélekkel élvezhessék sörüket.
Tekintettel rá, hogy az amúgy sem elhanyagolható méretű brit sörpiac mérete az elmúlt években tovább növekedett,
az aktív főzdék száma konkrétan a duplájára nőtt 2009 óta,
a versenyben egyre fontosabb tényezővé válik az összetevők listája is.
És egyáltalán nem biztos, hogy akik esznek húst, azok számára mindegy, hogy van-e döglött hal a sörükben, vagy sem, így ez a tényező fogyasztók tömegei számára lehet érdekes.