A Sörszövetség idén először rendezte meg azt a versenyt, amelyen Magyarország Sörkorcsolyáit kereste a láger, a búza és a barna sör kategóriákban. 49 pályázat közül öttagú szakmai zsűri választotta ki a legfinomabb sörkorcsolyákat. A három legfinomabb nevezett recept a toros derelye, a tepertős rétespogácsa és a lisztmentes csokoládétorta lett a kóstolók szerint.
A Sör Világnapja alkalmából 2016 augusztusában hirdetett pályázatot a Magyar Sörgyártók Szövetsége azzal a céllal, hogy megtalálja azokat a sörkorcsolyákat, amelyek jól illeszkednek a modern magyar gasztronómiába.
Fontos volt, hogy a falatok hazai, jó minőségű alapanyagokból, könnyedén elkészíthetőek legyenek és méltó kíséretet biztosítanak a vele elfogyasztott söröknek. „Arra kértük a résztvevő vendéglátó egységeket, hogy
lépjünk túl a szokásos perec-mogyoró-virsli megközelítésen
és legyenek bátran kreatívak a receptek összeállításánál." – mondta dr. Schillinger Attila, a Sörszövetség igazgatója. A felhívásra összesen 49 pályázat érkezett, 30 vidékről, 19 pedig a fővárosból. Minden pályázó kategóriánként maximum két sörkorcsolyával indulhatott. A döntőbe jutott, kategóriánként három sörkorcsolyát Lenk Zsolt séf prezentálásában kóstolhatták meg a zsűritagok.
Magyarország nyertes sörkorcsolyájának címét a lager sör kategóriában a Toros derelye, a búza kategóriában a Tepertős rétespogácsa nyerte. Ezzel egyből duplázott a zamárdi Hotel Wellamarin, hiszen mindkét recept tőlük érkezett.
A barna sör kategóriájában a budapesti Seasons Bisztró Lisztmentes csokoládétortáját ítélte a zsűri a legjobbnak, ez volt az egyetlen édes nevezett recept, pedig,
mint látszik a csokoládé még a sörhöz is jól passzol.
„A Sör mi több hagyományteremtő szándékkal meghirdetett versenyére izgalmas receptek érkeztek, amelyek nem csupán kiegészítenek egy pohár sört, hanem együtt fogyasztva új, komplex gasztronómiai élményt is nyújtanak." – nyilatkozta Gyenge Zsolt a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke.
A díjazott sörkorcsolyákat szeptember 23. és 29. között a Sörgasztronómiai Hét keretében több budapesti étterem kínálatában meg is lehet kóstolni. Sőt, a résztvevő éttermek erre a hét napra különleges sörös menüvel készülnek, mindegyik helyszínen más-más izgalmas sör és étel párosításból kaphatnak ízelítőt a vendégek. A programban résztvevő éttermek listáját és az eseményről még több információt a Sörgasztronómiai Hét oldalán találhatnak.