Most figyeljen, ha almát tenne el télire!

alma jód
Vágólapra másolva!
Számos jól tárolható almafajtát ismerünk, ahhoz azonban, hogy a téli alma kitartson tavaszig, nem mindegy, mikor szedjük le és hogyan tároljuk a gyümölcsöt.
Vágólapra másolva!

Amíg a nyári almák szedési és fogyasztási ideje egybeesik, addig a késői érésű – különösen a éli – fajtáknál két különböző érettségi időt, szedésit és fogyasztásit különböztetünk meg. Az érési időkben különösen a téli almák esetében van jelentős eltérés, mondta el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Alma: szeretjük Forrás: Zirig Árpád

Az alma utóérő gyümölcs. A megfelelő időben szedett téli alma jól tárolható és a tárolás során érik be és válik igazán ízletes, élvezhető gyümölccsé: megváltozik az alapszíne, puhább és édesebb lesz a húsa.

Néhány fajta különösen jól tárolható. Innen kapta nevét a Húsvéti rozmaring. A Budai Domokos almafajtát a Székelyföld egyes részein Pünkösdi Jonathánnak is nevezték. A Golden Delicious is közismerten jól tárolható házi körülmények között is. Az újabban elterjedt fajták közül a Braeburn és a Fuji hosszan tárolható.

Ehetem?

A fogyasztási érettség állapotát viszonylag könnyű megállapítani. A legkézenfekvőbb házi módszer a gyümölcs ízlelése, tapintása.

Alma és a jód Forrás: Nébih Szupermenta

Szedhetem?

Jóval nehezebb meghatározni az optimális szedési időt. A túl korán szedett alma minősége gyengébb lesz és elmarad az érés vége felé tapasztalható súlygyarapodás. A késve betakarított alma veszít tárolhatóságából és negatívan hathat a következő évi termésmennyiségre. A gyümölcshullásra hajlamos régebbi fajtáknál ez jelzi a szedés megkezdésének legkésőbbi időpontját.

Szedési idő meghatározása

Házikertben is könnyen elvégezhető és viszonylag megbízható képet ad az érési folyamatról a keményítő próba. Mindösszesen egy kés és jódoldat szükséges hozzá. Alapja, hogy a jód redukálja a keményítőt, amelynek során az elbarnul. A kettévágott almára jódot öntve az éretlen, keményítőben gazdag részek jól láthatóan sötétbarnára, feketére színeződnek, míg az érett, magas cukortartalmú részek színe nem változik.

Általában „tigris csíkos" állapotban szedjük tárolásra az almát, amikor a metszlap körülbelül 50%-át festi meg a jód oldat véletlenszerű mintázattal. Figyelhetjük még a magok barnulását, ami szintén az érési folyamat előrehaladásának jele.

Nagyanyáink praktikái közé tartozott, hogy egy-egy szép gyümölcsöt a kocsányára kötött madzaggal felfüggesztették a kamrában, így őrizve meg a téli ünnepek idejére a legszebb darabokat. Csemegeszőlőt is raktak így el, „fejjel lefelé" lógatva, hogy a fürtben a bogyók minél szelősebben terüljenek szét.

Almára cseppen a jód Forrás: Nébih Szupermenta

Mire figyeljünk betakarításnál?

  • Mindig a fajtára jellemző alakú, méretű és színű gyümölcsöt szedjünk.
  • A szedés során csak az egészséges, épp termést érdemes betárolni.
  • Ügyelni kell, hogy kocsánnyal együtt, sértetlenül szedjük a gyümölcsöt.

Érdemes 2-3 ütemben – ún. színelve – betakarítani a gyümölcsöt, hiszen a fa koronájának különböző részein eltérő érettségű gyümölcs található. A színelve szedés előnye, hogy a fán maradó gyümölcs több helyhez, napfényhez jut.

Mindig a korona alsó és külső részén kezdjük a szedést, ügyelve a fán maradó termésre is.

Lehetőleg száraz időben végezzük a betakarítást, a nedves gyümölcs könnyebben romolhat.

A kereskedelmi forgalomban kapható almákat gyakran speciális tároló helyiségekben, úgynevezett ULO kamrákban tárolják be a téli időszakra. A kamra szabályozott légösszetételének köszönhetően az almafajták tárolási ideje jelentősen meghosszabbítható. Ezáltal lehetővé válik, hogy a kedvelt őszi almafajtákhoz a tél folyamán is hozzájuthassunk, vagy akár a téli almafajták nyárig is eltarthatóak legyenek.

Napkor, 2014. szeptember 22. Egy mezőgazdasági idénymunkás golden almát önt pótkocsira Tudlik Tamás őstermelő almáskertjében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkor határában Forrás: MTI/Balázs Attila

Hol és hogyan tároljuk?

  • A tárolásra fénytől és fagytól védett helyett válasszunk, például pincehelyiséget. A legideálisabb, ha a hőmérséklet 2-5°C fok között van.
  • A tároló helyiséget is érdemes előkészíteni. Ha a tároló helyiség felmelegedett volna a nyári hónapok folyamán, érdemes éjszakai szellőztetéssel lehűlését gyorsítani. A takarítást célszerű fertőtlenítéssel egybe kötni, hogy a tárolás során esetleg romlást okozó gombák, baktériumokat elöljük.
  • A leszedett gyümölcsöt ne tartsuk a szükségesnél hosszabb ideig a tárolón kívül, mert a leszedett alma érése az állás közben gyorsul.
  • A sorolva – azaz rekeszenként egymás mellett, egy rétegben elhelyezve – betárolt gyümölcs hosszabb ideig eltartható, mint az ömlesztve tárolt.
  • Lehetőleg ne tároljunk téli almát és burgonyát együtt, mert felgyorsítják egymás érését: a gumók előbb csírázásnak indulnak, míg az alma utóérése gyorsul.
  • Tárolás során folyamatosan figyeljük a gyümölcsöket: ha fonnyadást vagy romlást észlelünk, az már a tárolhatóság végét jelzi.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!