A Magyarország Cukormentes Tortája program részeként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ebben az évben is háziversenyt hirdetett, melyre hobbicukrászok nevezhettek. A beérkezett tortareceptek közül tíz került a döntőbe, egytől egyig olyanok, melyek hozzáadott cukor nélkül készültek.
A versenyzők Budapesten, a Zsolnay Kávéházban mutatták be a zsűrinek alkotásaikat.
Idén a legnépszerűbb alapanyag a dió, a bogyós gyümölcsök és a citrom voltak,
de az indulók bátran nyúltak olyan különleges alapanyagokhoz, mint a fehér bab, a menta vagy a bazsalikom. A zsűrit végül az Őszi ízharmónia elnevezésű kreáció győzte meg leginkább. A győztes torta elsősorban a pikáns, gyömbéres gyümölcspüré, a piskótában és díszítésben megjelenő dió és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek arányos felhasználásával nyert. Az ízharmóniához kiváló tápérték-adatok társulnak: szeleteként 12 g szénhidrátot és 131 kcal-t tartalmaz.
A zsűri elnöke Nándori László, aranykoszorús cukrászmester, a Magyarország Cukormentes Tortája verseny kétszeres győztese. A zsűri tagjai: Gyurcsáné Kondrát Ilona, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Terápiás Dietetikus Munkacsoport vezetője, Bechmann György, a Zsolnay Kávéház cukrászmestere, Szász Kinga, cukrász, a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny 2014-es győztese és Soltész Erzsébet, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa.
A dietetikusok kiemelték, a
torták közül azok voltak legszorosabb versenyben, melyek készítői ügyeltek az energiatartalom és az alacsony szénhidrát értékek egyensúlyára.
Erős Antónia, a verseny háziasszonya is kiemelte: a torták színvonalas megjelenésük mellett kellemes ízélményükkel is megnyernék bármely cukrászda vendégeit.
A győztes a háziverseny fődíját, egy Kenwood MultiOne professzionális konyhai robotgépet vihetett haza. A verseny, melyhez az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa hagyta jóvá, nemcsak cukorbetegeknek, hanem az egészséges életmód híveinek is szól, ezért a három díjazott receptet rövidesen nyilvánosságra hozzák az alapítvány blogján.