A sajtos szendvics és a sajtos tészta valószínűleg a világ két legegyszerűbb és a befektetés-élvezet arányban mégis igen előljáró étele. Persze nagyon sok múlik a felhasznált alapanyagok minőségén és ha éppen van időnk és kedvünk, csinálhatjuk bonyolultan is, hogy még jobb legyen.
Heston Blumenthal saját verziójú sajtos tésztájának elkészítését pár éve rögzítette videón, de gyakorlatilag bármelyik nap aktuális. A közeledő ünnepi időszakban meg aztán főleg, hiszen mint tudjuk, nem kell mindig kaviár és a legnagyobb dőzsölés közben esik a legjobban az ilyen pórias étel.
Blumenthal három tényezőt emel ki luxus sajtos tésztája esetében: a három különböző sajtot (juhsajt, krémsat és kecskesajt), a fehér szarvasgombás olajat és végső pirításhoz, sütéshez, tálaláshoz használt egész sajtot. Azért azt sem érdemes elhallgatni, hogy
a részletekre igen csak ügyelő séf speciális módszerrel főzi meg a tésztát,
húsz percen keresztül és nem csak úgy ráreszeli a sajtot, hanem fehérbor és húsleves segítségével sajtszószt készít.
Amikor kész a tészta, összekeveri a szósszal, a biztonság kedvéért még hozzátesz egy kevés kockára vágott kecskesajtot és ekkor jön a szarvasgombás olaj is. Majd
az egész keveréket belapátolja egy közepétől megfosztott üres sajtkorongba,
még egy kevés cheddart reszel rá, ami így már egyébként a negyedik féle tejtermék a tésztán és rápirít a sütőben.
Szép-szép, de mi nehezen tudjuk elképzelni parmezán nélkül - mit szólnak?