A sonkák mellett szárazkolbásszal és egyéb füstölt termékkel is bárki benevezhet a VII. Gyulai Kolbász- és Sódarmustra nemzetközi versenyére, az egyetlen kikötés, hogy a finomság hagyományos eljárással készüljön. Nevezési díj nincs, kolbászból elég egy szálat leadni, de
akár a húsvétra szánt sonkát is benevezhetik, a verseny után ugyanis visszakapják a készítők.
Idén első alkalommal hirdetik meg a Viharsarki Kolbászbajnokságot, ahol az ezen a területen készített kolbászok versengenek egymással.
A március 31-én kezdődő és április 2-án záruló VII. Gyulai Kolbász- és Sódarmustra látványos bemutatóin kiderül, hogy mi a különbség a gyulai és csíkszentmiklósi disznóvágás között, hogy milyenek a hagyományos gyergyószentmiklósi ételek, és lesz sonkaszobrászat is.