A múltban a Memphis Meats és más húsgyártó cég már kitenyésztett „tiszta" marhahúst, de ez az első alkalom a világon, hogy egy vállalat képes volt kitenyészteni valami hasonlót baromfisejtekből is.
A vállalat meghívott egy íztesztelő csoportot San Franciscó-i konyhájába, hogy kóstolják meg a sejttenyésztés eredményét. A felszolgált ételek: rántott csirke, déli fűszerezésű csirkehús, narancsos kacsa. A Wall Street Journal szerint a kóstolók elmondása szerint
a csirke állagra enyhén „szivacsos”, csakúgy, mint egy „normál" csirkemell, de íz szempontjából hibátlan.
Mindegyikük azt mondta, hogy szívesen enné újra a menüt.
A hasonló húskészítményekkel a Memphis Meat már a jövőre készül: a hagyományos termelés nem tartható fenn, mivel
az ember már túl sokat használt fel a természeti erőforrásokból, különösen igaz ez az ivóvízre és a termőföldre.
A kitenyésztett sejtekből készült hústermékekkel a vállalat akár 90%-kal kevesebb környezeti kárt okoz: kevesebb vizet használ, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását is minimálisra csökkenti, miközben nincs szüksége vágóhidakra sem.
A fejlesztéseket az állatjóléti szervezetek, így a PETA is támogatja, amely az állatok fogyasztásának, felhasználásának minden formája ellen küzd.
A boltokba leghamarabb 2021-re kerülhetnek sejtből készült baromfihús-készítmények.
Addig eldönthetjük, hogyan segítjük a fenntartható fejlődést: a tenyésztett sejtek fogyasztásával vagy a húsmentes étkezéssel.