A 40 napos nagyböjt lezárásakor a vasárnapi asztalra már bőségesen kerülhet étel, így a sonka és a kalács mellé fogyasztva igazi ínyencségnek számít. Mi is nekifogtunk a recept elkészítésének, bízva abban, hogy újra beépül ez a fogás a hagyományos húsvéti ételek közé.
Elkészítési ideje: 1-1,5 óra
Hozzávalók 4 személyre:
Elkészítés:
Kiöblítünk egy nagyobb, körülbelül 8 literes, vastagabb aljú lábast hideg vízzel, akár vékonyan kikenhetjük a lábast zsírral is, így öntjük bele a hideg tejet. A tojásokat beleütjük egy tálba, és homogén állapotúra összekeverjük, de ügyelünk arra, hogy nem szabad túl habosra felverni. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot és a sót, ezután óvatosan beleöntjük a felvert tojásokat, és takaréklángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg a tej vízszerűvé változik, és a tojás túrószerűvé kezd összeállni. Vászonruhába vagy függönyanyagba rakjuk, gömbalakot formálunk belőle. Az anyagot összekötjük, és így szűrjük le a levét, fellógatjuk, és hagyjuk kicsepegni a maradékot is. Tálalásig hűtőben tároljuk, szeletelve kínáljuk.
Egy másik variáció, amikor megsütjük előre felmelegített sütőben, 180 fokon, míg szép aranysárga színe nem lesz.
Elkészítette: Szakács Orsolya