A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezúttal a trappista sajtokat vizsgálta. Biztonsági és minőségi szempontból egyaránt ellenőriztek 26, 18 magyar és 8 külföldi terméket. Laboratóriumban megmérték 5 trappista sajt laktóztartalmát is. Zsírtartalom szempontjából 19 zsíros, 5 félzsíros és 2 zsírszegény terméket teszteltek, melyek között 1 laktózmentes is szerepelt.
A szakemberek mikrobiológiai és analitikai szempontból is ellenőrizték a tételeket. A lisztéria és penészvizsgálatokon túl, a zsír-, szárazanyag, esetleges növényi zsírtartalom mérésére is sor került. 10 mintánál megvizsgálták a nitrát-, 7-nél a nátrium-klorid és 5-nél a laktóztartalmat.
Az élelmiszerbiztonsági szempontoknak valamennyi vizsgált trappista sajt megfelelt, azaz se penészt, se lisztériát nem találtak benne, és növényi zsír jelenlétét sem mutatta ki a laboratórium.
Az elvégzett ellenőrzések és számítások alapján minden termékeknél megfelelő volt a csomagoláson feltüntetett zsírfokozat és az állományjellemző (félkemény) csoport besorolása.
A Nébih laboratóriumában megmérték az egyetlen laktózmentesként jelzett sajt, továbbá másik négy, hosszan érlelt sajt laktóztartamát is. Valamennyi termék laktóztartalma a kimutathatósági határérték alatt volt (<0,1g/100g). A nitrát és nátrium klorid vizsgálatok eredményei is megfelelőnek bizonyultak.
10 trappista sajtnál találtak a szakemberek jelölési problémát, főként a tápértékjelöléssel akadtak gondok. A hiányosságok miatt a gyártókat, forgalmazókat figyelmeztetésben részesíti a hatóság, és kötelezi őket a hibák kijavítására.
További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Szupermenta termékteszt oldalon.