Vannak, akiknek eszükbe se jut a pulton hagyni, míg mások nem teszik hidegre, mert úgy gondolják, nincs is rosszabb, mint a kemény, kenhetetlen vaj. Bár a vaj is tejtermék, ám zsírosabb és alacsonyabb víztartalmú, tehát
kevésbé érzékeny a baktériumokra.
A sózott vaj pedig még ellenállóbb, mint a sózatlan.
Ha a pulton hagyjuk a vajat, az első fontos szabály, hogy olyan fedeles üvegben kell tenni, amely légmentesen zár, mert a levegő miatt sokkal hamarabb megromlik. Már szinte minden háztartási boltban lehet kapni erre alkalmas műanyag fedelű üveget, vagy kifejezetten vajtartó dobozt. Ha minden egyes használat után megfelelően lezárjuk a dobozt vagy az üveget, akkor
akár egy-másfél hétig is elállhat
– persze nem 40 fokos nyári kánikulában. Mielőtt megkenjük a reggeli zsömlét, érdemes megszagolni, megkóstolni, nem érzünk-e furcsa, rossz szagot, ízt.
Ha nem bízunk ebben a módszerben, tegyünk hűtőbe, vagy próbáljuk ki nagyanyáink módszerét. Csak ne felejtsük el friss, hidegre cserélni a vizet rendszeresen!