A Queensland Műszaki Egyetem kutatója aranysárga húsú szuperbanánt fejlesztett ki, amelynek szuperképessége a rengeteg A-vitamin. A James Dale professzor által vezetett egy évtizedes kutatás alatt számos egyetemi laboratóriumi tesztet, valamint Észak-Queensland területén több kísérletet is végeztek.
Dale professzor elmondta, hogy a genetikai kutatás olyan banángének azonosítását és kiválasztását eredményezte, amelyekkel megnövelhető az A-provitamin szintje. A kutatást a Bill&Melinda Gates Alapítvány és az Egyesült Királyság kormánya támogatta. A vizsgálat végső soron az ugandai banán tápanyagtartalmának javítására irányult, ahol ez az egyik alapvető élelmiszer.
Kelet-Afrika hegyvidéki területein a banán kiváló keményítő forrás. A banánt még zöld állapotában begyűjtik, majd aprítják és párolják. Azonban a gyümölcs A-provitamin és a vas tartalma alacsony, és az A-vitamin hiányának következményei igen súlyosak.
Az A-provitamin a szervezetben átalakul A-vitaminná, amely alapvető szerepet játszik a sejtnövekedésben, valamint a látás folyamatában és javításában.
Ezeken a területeken a becslések szerint évente körülbelül 650-700 ezer gyermek meghal, továbbá több százezer megvakul az A-vitamin hiány miatt.
Egyes fejlődő országokban – például Afrikában – még mindig problémát jelent az A-vitamin pótlása.
A gén, amit felhasználtak a banán termesztésénél, egy pápua új-guineai fajtából származik, amelynek nagyon magas az A-provitamin tartalma, ám a termése kisméretű. Ezt keresztezték a cavendish fajtával, így hosszú évek alatt végül sikerült olyan szuperbanánt kifejleszteni, amelynek kiváló az A-provitamin szintje, a húsa pedig nem krémszínű, hanem aranysárga – írja a Food News International.