Az egyetlen szabad délutánomat töltöttem, méghozzá napozással, de azért magamra kaptam egy törülközőt, és odaálltam a kerítéshez beszélgetni. Miután végigvettük az egész heti menüt, amit Sanyi bácsi evett, jöhettek a süteményreceptek.
Sanyi bácsi befőzte az udvarunkon lévő meggyet a fáról, a kerítésen támaszkodva, persze csak szóban, viszont tökéletesen: lassan dunsztolva, szép üvegben, díszes felirattal, dátummal. Ami megmentett, a telefoncsengés, rohantam is, mondván, fontos hívást várok. Nagymamám volt, hogy van egy jó receptje: egy rácsos süti. Befutottam a spájzba, gondoltam, annyi tavalyi lekvár van, ami a sütibe elegendő, de nem! Sajnos alig maradt, csak pár rumos körtelekvár, de az színben nem jó, elvész a vajastészta között.
A szomszéd kitartó, így visszamentem, panaszolom a problémát, hogy nincs elég lekvár. Sanyi bácsinak több sem kellett, nyomatékot adva hirtelen támadt ötletének, belekapaszkodott a barackfába, majd megrázta:
Hát itt van barack, főzd meg aranyos cukorral, aztán tedd gyorsan a rács alá!"
Abban a pillanatban túlérett barack csapódott a tarkómhoz, nem fájt, hiszen lekvárrá változott azonnal a nyakamon.
Körülnéztem a hűtőben, és találtam még gyömbért és narancsot, így megszületett az ínyenc baracklekvár is naranccsal és gyömbérrel, ezt kentem a rácsosba.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A lisztet gyorsan elmorzsoljuk a jéghideg, kockákra vágott vajjal, hozzáadjuk a sót, cukrot, citromot, egy tojást és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal, de alaposan összegyúrjuk, majd a hűtőben egy órát pihentetjük. Kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe formázzuk a kétharmadát. Megkenjük egyenletesen a lekvárral, és megszórjuk egy kis dióval. A maradék tésztát kinyújtjuk, majd átlósan, kis közöket hagyva berácsozzuk először egyik, majd másik irányból is. Lekenjük tojással a tésztás részeket, és 180 fokon 30-40 percig sütjük.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Az érett barackot megtisztítjuk, kimagozzuk, botmixerrel összetörjük. A narancs héját lereszeljük, a levét, húsát kifacsarjuk, és egy kis kanál friss reszelt gyömbért adunk még hozzá. Nagy fazékba feltesszük főni a cukorral, majd ha felforrt, tovább főzzük még kevergetés mellett 10 percig. Az előzőleg forró vízzel elöblített üvegeket megtöltjük, rátekerjük a tetejét, fejjel lefelé fordítjuk egy pillanatra, majd két napra dunsztba tesszük. Egy üvegre valót külön teszünk, azt azonnal kenhetjük is a rácsosba.