El sem hinné, milyen egyszerű házi joghurtot készíteni. Ráadásul nemcsak könnyű, hanem finom is, és a legjobb, hogy olyan gyümölccsel ízesítheti, amilyennel csak akarja. Figyeljen rá, hogy a 2 liter tej, amely az alapját képzi, legalább 2%-os legyen. Kerülje a különböző aromák felhasználását. Emellé kell fél csésze joghurt is, amelynek dobozán ez szerepel:
élő, aktív joghurtkultúra.
Ezek fogják a tejet joghurttá alakítani.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Először melegítse fel a tejet folyamatos kevergetés mellett, de ne hagyja forrni (körülbelül 93°C-os), majd hűtse újra le (körülbelül 56°C-osra). Közben végig kevergesse, hogy ne képződjön vékony bőrréteg a tetején. Öntsön egy bögre meleg tejet a joghurtra, keverje össze egy kézi habverővel, míg krémes állagú nem lesz, majd öntse vissza a tejhez, és keverje el. Tartsa a keveréket körülbelül 43°C-on úgy, hogy ráteszi az edény tetejét és törölközőbe csavarja az egészet, majd állni hagyja (minimum négy óra vagy egész éjszaka).
Ha ez az első alkalom, hogy joghurtot készít, akkor érdemes négy óra után ellenőrizni.
Ha tejsavót lát a joghurt tetején, keverje össze, amíg krémes nem lesz. Tegye a joghurtot tárolóedénybe (például befőttesüvegbe), és tartsa a hűtőszekrényben. Körülbelül két hétig áll el. Fogyaszthatja házi lekvárral, gyümölcsökkel, zabpehellyel vagy magvakkal.