Noha a vaj – mármint a megfelelő termelőtől beszerzett vagy a házi készítésű – önmagában is nagyon ízletes, próbáljuk ki milyen, ha különböző fűszereket, sajtokat és bort keverünk hozzá! A vajkülönlegességek elkészítéséhez nem lesz másra szükség csak egy konyhai robotgépre.
Az első áldozatunk a portói bor és egy kis cheddar sajt lesz.
Tegyen a gépbe 120 gramm szobahőmérsékletű vajat felkockázva, 3/4 csésze reszelt, fehér cheddar sajtot és 2 evőkanál portói bort. Dolgozza össze, tegye zsírpapírra, csavarja össze, ahogy a képen látja, és már kész is!
Gondolta volna, hogy a cabernet sauvignon, a vaj és a mogyoróhagyma milyen jól kiegészítik egymást? Próbálja csak ki! Vegyen 120 gramm szobahőmérsékletű vajat, egy fél mogyoróhagymát és 2 evőkanál cabernet sauvignon bort. Mehet a robotgépbe, majd a zsírpapírra.
A következő csapat tagjai 120 gramm vaj, 2 evőkanál chardonnay, 1 evőkanál kapor, egy citrom héja. Dolgozza össze a szokott módon, majd mehet a zsírpapírra.
A fokhagymás-petrezselymes vaj nagyon finom pirítóskenyérre vagy fokhagymáskenyérre kenve, illetve a pirított zöldségekhez is. A hozzávalók: 120 gramm szobahőmérsékletű vaj, 1 evőkanál pinot grigio bor, 1 gerezd fokhagya,1 evőkanál petrezselyem, 1/4 csésze parmezán. A folyamat innen már ismert: robotgép, zsírpapír.
Ha eddig azt gondolta, hogy a bacon és az eper nem fér meg egymással, akkor tévedett. A következő finomsághoz 120 gramm szobahőmérsékletű vajra, 1 evőkanál rozéra,
2 kis eperre, 1 db megsütött, feldarabolt baconre,
és 1 kanál barnacukorra van szükség. Fogyassza francia pirítóshoz, gofrihoz, palacsintához, vagy bármilyen péksüteményhez.
Ha édes összetevőkkel vegyíti, akkor a süteményekhez kiváló, ám ha kissé pikánsabb fűszereket és borokat használ, akkor a zöldségekhez és a húsokhoz illik inkább. Próbálja ki a
tököset, a vaníliás-fahéjasat és a csokoládés-narancsosat is.
Természetesen, ha magát a vajat otthon szeretné elkészíteni, azt is megteheti. Megmutatjuk, hogyan.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Öntse egy tálba a tejszínt, majd kezdje el keverni egy robotgéppel, közepes sebességen. Az első fokozat a hab, a második kemény állagú krém, a harmadik pedig, amikor a folyadék és a zsír teljesen elválik egymástól. Ez körülbelül 10 perc folyamatos keverést igényel. Amikor ez megtörténik egy fakanál segítségével kezdje el kinyomkodni a zsírból a folyadékot. Ha túl sok van a tálban, öntse le, majd folytassa tovább a kisajtolást. Ezen a ponton adja hozzá a sót. Amikor kinyomkodta az összes folyadékot, és teljesen összeállt a vaj, tegye egy befőttesüvegbe. Körülbelül 2 hétig fogyasztható.