Pár falat ananász után kellemetlen érzést tapasztalhatunk: bizsergés, zsibbadás, szúró, csípő, égető érzést. Ezek a tünetek azonnal a friss ananászhús fogyasztása után következnek be, és általában mindenféle kezelés nélkül elmúlnak.
Az ananász egy olyan enzimcsoportot tartalmaz, amelyet bromelánnak neveznek, és
amely lebontja a fehérjéket – beleértve a saját szánkat is.
A bromelán lényegében megemészti a fehérjéket, amikor kapcsolatba kerül ezekkel a területekkel, tulajdonképpen elkezdi lebontani az ajkak, a nyelv és a szájüreg felületén lévő fehérjéket. Ám nem kell megijedni, hiszen ez csak molekuláris szinten történik meg. Ez okozza a bizsergő, zsibbadó, égő érzést. A nyelvünk közben kiabálva reagál, figyelmeztet bennünket:
Ne egyél többet, ments meg engem! Felfalnak!
Bár a friss ananász minden esetben tartalmazza a szájérzékenységért felelős bromelánt, a kellemetlen hatásokat csökkenthetjük, ha érett gyümölcsöt fogyasztunk. Amikor vásárolunk, keressük a szép sárga színűeket, erősen aromás illattal.
Próbáljuk kitépni az ananász tetejéről a középső levelek valamelyikét. Minél könnyebben enged, annál érettebb az ananász.
Ha egyáltalán nem jön ki, akkor tegyük vissza, vagy otthon érleljük még pár napon át úgy, hogy fejjel lefelé állítjuk, a leveles végére, míg sárga vagy aranyszínűvé nem válik.
Mivel a konzerválási folyamat deaktiválja a bromelán enzimet, a konzerves ananász kevésbé valószínű, hogy szájproblémákat okoz. Ha mégis a friss mellett dönt, ne együltő helyében egye meg az egészet, hanem
három-négy kocka után álljon meg,
ezzel elkerülheti a száj zsibbadását.
Bár az ananászallergia ritka, de létezik. Ha olyan tünetek jelentkeznek, mint a kiütés, ájulás, hasmenés, émelygés, szédülés, légszomj, duzzadt nyelv, viszketés vagy nehézlégzés, ne tétovázzon, azonnal forduljon orvoshoz!
Nagyobb a valószínűsége, hogy érzékeny lehet az ananászra, ha allergiás a latexre,
mivel bizonyos gyümölcsökben, például az ananászban, a dinnyében és a banánban lévő fehérjék a latexallergiásoknál keresztreakciót válthatnak ki.
További érdekes gasztrohírek, receptek, cikkek itt: Táfelspicc.